Ο «πατριάρχης» της δίτροχης ιστορίας της οικογένειας, Matchless G80S του 1950!
Μετά από εννέα χρόνια παγκοσμίων και εμφυλίων πολέμων, μέσα από τα ερείπια της ρημαγμένης Ελλάδας άρχιζε να φαίνεται η ελπίδα στα μάτια των ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή…
Στη μεταπολεμική Ελλάδα η εμφάνιση ακόμα και ενός ποδηλάτου, πόσω μάλλον μίας μεγάλης μοτοσικλέτας, σε κάποιο χωριό και όχι μόνο αποτελούσε γεγονός και αφορμή για φωτογραφία για μικρούς και μεγάλους!
Και τούτη ήταν ένα κανονικό βρετανικό τανκ, ένα πραγματικό thumper 500 κυβικών και απίστευτα άνετη και αξιόπιστη για την εποχή, με ψαλίδι (!!!) και αμορτισέρ πίσω – έστω και μικροσκοπικά, και μία πρώιμη εκδοχή υδραυλικού πιρουνιού κλειστού τύπου μπροστά που είχε εξελιχθεί για στρατιωτική χρήση. Τα 23 της άλογα ήταν διαθέσιμα άμεσα από χαμηλά καθώς η (θεωρητική) τελική των 130χλμ/ώρα ήταν ούτως ή άλλως επιστημονική φαντασία για τις συνθήκες της εποχής. Tετρατάχυτη με τον λεβιέ στα δεξιά κατά την αγγλική παράδοση!
Λίγα χρόνια πριν ο συνονόματος παππούς μου είχε γυρίσει από τον πόλεμο με την υγεία του κατεστραμμένη, μία σαρδέλα στο μανίκι και ένα σαραβαλιασμένο ιταλικό ποδήλατο λάφυρο από το αλβανικό μέτωπο και από τότε το δίτροχο μικρόβιο δεν τον εγκατέλειψε ποτέ!
Με τη Matchless αυτή λοιπόν, τη Ματσόλα του όπως τη βάφτισε αυτομάτως, έγινε μοτοσικλετιστής, μηχανικός και ταξιδευτής μαζί τη γιαγιά μου γυρίζοντας όλη τη Βόρεια Ελλάδα σε μία εποχή το ταξίδι με μηχανή φάνταζε σαν κάτι… εξωγήινο.
Με τη στιβαρή κατασκευή, την άφθονη ροπή και κυρίως την μπροστά από την εποχή της ανάρτηση που πρόσφερε μοναδική άνεση στους τραγικούς δρόμους της εποχής, η Ματσόλα ήταν εγγύηση!
Το μόνο αρνητικό ήταν ότι με όσα τράβηξε στον πόλεμο ο παππούς μου έπινε πολύ, όπως και οι περισσότεροι άντρες εκείνες τις εποχές, και τη νύφη την πλήρωνε πάντα η γιαγιά μου που είχε περισσότερα σπασμένα κόκκαλα και από τον Ντούχαν
Οι ιστορίες που άκουγα μικρός από τους ίδιους άπειρες, με αποκορύφωμα τη βούτα από γεφύρι έξω από την Καστοριά και σε γκρέμι λίγο πριν την Καβάλα όπου ο παππούς είχε τη φαεινή ιδέα να σβήσει τη μηχανή για οικονομία σε κατηφορικές στροφές

laf:
Και αρκετά χρόνια μετά τις ιστορίες αυτές είχα την τύχη να συναντήσω μία παρόμοια Ματσόλα στο μουσείο αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας του Ντόνιγκτον – προσέξτε και το φροντίδα και Προδέρμ ταψάκι με την άμμο από κάτω:
Η εταιρεία τελικά συγχωνεύθηκε με τη Norton το 1966 και, δυστυχώς, το μεγάλο
Μ δεν ξαναστόλισε έκτοτε άλλη μοτοσικλέτα.