• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Yamaha XJ6 (Diversion naked) - Γνωμες;

Έχει 12+ συμπίεση, δεν θα ήταν παράλογο να καταλαβαίνεις διαφορά της 100 από μια χάλια 95..

XJ6n αγορά καινούρια το 2014.
Λάδια πάντα Motul 5100 15w-50.
Βενζίνη κατοστάρα πάντα ή σχεδόν πάντα.
Μοτέρ και σασμάν βούτυρο.
Ότι άλλο θες στη διάθεση σου.

514344430_10238849537081609_3682910217389338540_n.jpg

Σχετικά με τη συζήτηση που είχαμε στις προηγούμενες σελίδες για τα λάδια στη συγκεκριμένη μηχανή, σε service που έκανα πριν τα Χριστούγεννα ο μηχανικός (δουλευε παλιά στη Yamaha) μου έβαλε Motul 5100 15W50 (δεν προλαβα να του πάω Castrol). Στην αρχή το κιβώτιο ηταν λίγο σκληρότερο από πριν που ειχε Yamalube ημισυνθετικό. Μετά από λίγο καιρό το νιώθω κάπως καλύτερα σε σχέση με το Yamalube. Εντάξει δεν έγινε και βούτυρο, το ίδιο Yamaha κωλοκιβωτιο εκείνης της εποχής είναι :p Αλλα υπάρχει μια σχετική βελτίωση όπως και να χει :)

Χθες το βράδυ επιστρέφοντας από δουλειά και πριν πάω σπίτι σταμάτησα για βενζίνη. Φουλάρισα, πλήρωσα, κάνω να φύγω και το μεκανάκι είχε μουλαρώσει και δεν έπαιρνε μπροστά με τίποτα. Έκανε ένα τακ, τακ η μίζα και αυτό. Έδειχνε σαν ξαφνικά να έμεινε από μπαταρία (Δεν ήταν, την έλεγξα όταν πήγα σπίτι). Για να μην τα πολυλογώ, θυμήθηκα ότι στην οθόνη μου έβγαζε μήνυμα λάθους (error code) 12. Το έψαξα και είδα ότι έχει να κάνει με τον αισθητήρα θέσης/μάτι στροφάλου. Μπορεί να ήταν τυχαίο, ο αισθητήρας να μας αφήνει, να θέλουν καθάρισμα οι επαφές, κάτι άλλο; Είδα και αυτό το βίντεο στο οποίο ο τύπος αναφέρει για το σωληνοειδές¨

Νομίζω πρέπει να λύσω το fairing για να φτάσω στον αισθητήρα και να τον τσεκάρω με πολύμετρο ή/και να ρίξω σπρέυ για επαφές (έχω τέτοιο). Το σωληνοειδές που λέει στο βίντεο πώς ελέγχεται; Αν δεν τα καταφέρω να τα κάνω μόνος μου με την πρώτη ευκαιρία θα το πάω στο μηχανικό (ευτυχώς είναι 5' από το γραφείο).

Χθες το βράδυ επιστρέφοντας από δουλειά και πριν πάω σπίτι σταμάτησα για βενζίνη. Φουλάρισα, πλήρωσα, κάνω να φύγω και το μεκανάκι είχε μουλαρώσει και δεν έπαιρνε μπροστά με τίποτα. Έκανε ένα τακ, τακ η μίζα και αυτό. Έδειχνε σαν ξαφνικά να έμεινε από μπαταρία (Δεν ήταν, την έλεγξα όταν πήγα σπίτι). Για να μην τα πολυλογώ, θυμήθηκα ότι στην οθόνη μου έβγαζε μήνυμα λάθους (error code) 12. Το έψαξα και είδα ότι έχει να κάνει με τον αισθητήρα θέσης/μάτι στροφάλου. Μπορεί να ήταν τυχαίο, ο αισθητήρας να μας αφήνει, να θέλουν καθάρισμα οι επαφές, κάτι άλλο; Είδα και αυτό το βίντεο στο οποίο ο τύπος αναφέρει για το σωληνοειδές¨

Νομίζω πρέπει να λύσω το fairing για να φτάσω στον αισθητήρα και να τον τσεκάρω με πολύμετρο ή/και να ρίξω σπρέυ για επαφές (έχω τέτοιο). Το σωληνοειδές που λέει στο βίντεο πώς ελέγχεται; Αν δεν τα καταφέρω να τα κάνω μόνος μου με την πρώτη ευκαιρία θα το πάω στο μηχανικό (ευτυχώς είναι 5' από το γραφείο).

Η μπαταρία σου ενδέχεται να δείχνει σωστή τάση χωρίς φορτίο αλλά να πέφτει πολύ χαμηλά μόλις χρειαστεί να τροφοδοτήσει τη μίζα. Δε θα πρέπει να πέφτει η τάση κάτω από 10V μόλις πατάς το κουμπί της μίζας. Αν είναι εντάξει, βρίσκεις το ρελέ της μίζας (το σωληνοειδές που έγραψες) και γεφυρώνεις τις δύο επαφές του για να δείς αν θα γυρίσει η μίζα. Αν και πάλι δε γυρίζει, πιθανώς έχει πρόβλημα η ίδια η μίζα εσωτερικά.

Σωληνοειδες, μαλλον εννοει το ρελε μιζας.

Για να το βρεις αυτο, ξεκινας απο τον θετικο πολο της μπαταριας και ακολουθεις το χοντρο καλωδιο, το πρωτο που θα συναντησεις ειναι το ρελε, συνηθως σχηματος κυλινδρικου, αλλα στο δικο σου νομιζω εχει ορθογωνιο.

Αν αυτο κανει ηχο ΤΑΚ στο πατημα του κουμπιου της μιζας, αλλα μιζα ΔΕΝ κινειται, τοτε ή το ρελε δεν δινει πια επαφη και ας κανει τον ηχο, ή η καθευατο μιζα δεν δουλευει γιατι π.χ. θελει καινουριες επαφες(καρβουνακια μιζας).

Για να δεις τι απο τα δυο φταιει,βαλε νεκρα ταχυτητα, και με ενα εργαλειο τυπου πενσα, ακουμπα ωστε να γεφυρωσουν οι πολοι του ρελε, τα δυο χοντρα καλωδια, θα τα δεις. Αν η μιζα γυρναει καλα, δεν φτσιει η μιζα φταιει το ρελε. Αν η μιζα δεν γυρισει, τοτε φταιει η μιζα.

Η μπαταρία και ο ανορθωτής είναι μια χαρά, έλεγξα τάσεις, κτλ. Επίσης η μίζα είναι μια χαρά. Τα καρβουνάκια είχαν αλλαχτεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, αλλά δε θυμάμαι στα πόσα χιλιόμετρα (πρέπει να βρω από το ιστορικό που μου έδωσε, τα έχει καταγράψει ΟΛΑ όσο έχει κάνει).

Μίλησα με το μηχανικό (δούλευε παλιά στη Yamaha, εδώ και κάμποσα χρόνια έχει δικό του συνεργείο) και μου είπε να μην ανυσηχώ. Από αυτά που του εξήγησα θεωρεί πως δεν είναι θέμα αισθητήρα θέσης στρόφαλου. Μπορεί να ήταν τυχαίο, λόγω θερμοκρασίας η μπαταρία να μη μπορούσε να δώσει σωστή τάση στιγμιαία, κτλ. Να του πάω τη μηχανή μόνο αν το ξανακάνει. Οπότε για την ώρα απλώς το παρακολουθώ. Κι ελπίζω να μην το ξανακάνει και ξεμείνω πουθενά (χτυπάω ξύλο) :cry: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Το κέρατό μου το ξανάκανε και συμπτωματικά πάλι στο βενζινάδικο! Οι γκαντεμόσαυροι του βενζινάδικου με ρώταγαν τι έγινε την προηγούμενη φορά και τσουπ κάνω να φύγω και πάλι δεν έπαιρνε μπροστά. Το περίεργο είναι ότι αρχικά δεν έβγαλε error code 12, ενώ γυρνώντας το κλειδί στο off/on μια το έβγαζε, μια όχι. Την έσπρωξα να πάρει μπρος όπως την άλλη φορά, αλλά @@. Μετά από λίγο (και όσο έπεφτε η θερμοκρασία) αποφάσισε να πάρει μπρος. Πρέπει να τη δει ο μηχανικός. Μήπως δεν ακουμπάει καλά το βύσμα του αισθητήρα θέσης στροφάλου; Ή να θέλει αλλαγή; :hmm:

Τι ΑΚΡΙΒΩΣ σου κάνει;

Γράφεις ένα ''δεν παίρνει''. Αυτό έχει πολλές ερμηνείες

π.χ.

1-Γυρνάω το κλειδί και είναι σαν να μην το γύρισα, δεν ανάβει τίποτα.
2-Γυρνάω το κλειδί, ανάβουν τα όργανα και οι ενδείξεις, πατάω το σβηστήρι στο ΟΝ, αλλά τρόμπα δεν ακούγεται.
3-Τρόμπα ακούγεται, αλλα όταν πατάω το κουμπί της μίζας, άκρα του τάφου σιωπή, τίποτα δεν γίνεται, ούτε ακούγεται.
4-Πατάω το κουμπί, ακούγεται ένα ΚΛΑΚ, και τέλος, τίποτα άλλο.
5-Πατάω το κουμπί, ακούγεται η μίζα να προσπαθεί να γυρίσει τον κινητήρα, αλλά ξεψυχισμένα, και μετά από λίγο τα φτύνει.
6-Γυρνάει η μίζα, γερά και δυνατά, αλλά ο κινητήρας δεν έρχεται στην ζωή ποτέ.

6 διαφορετικά σενάρια, όλα πιθανά στο ''δεν παίρνει'', όλα είναι και διαφορετική βλάβη.

Προσδιόρισε σε παρακαλώ.

Το μάτι της ηλεκτρονικής, δίνει σήμα στην ηλεκτρονική, για να ξέρει η ηλεκτρονική πότε να δώσει σπινθήρες και ψεκάσματα. Αν δεν λειτουργεί καθόλου, και είναι κομμένη, η ηλεκτρονική διαβάζει ότι έχει ανοικτό κύκλωμα στην θέση της, και βγάζει κάποιο μήνυμα λάθους, προφανώς δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ ο κινητήρας. Αν είναι φθαρμένο το πηνίο της, ενδέχεται πότε να δουλεύει, πότε όχι, οπότε και ο κινητήρας αντίστοιχα, πότε δουλεύει, πότε όχι. Από την εμπειρία μου, μάτια με αυτό το σύμπτωμα, το παρουσιάζουν μόλις ζεσταθεί ο κινητήρας. Αλλά αυτό, σε εππηρεάζει στο σενάριο 6 και μόνο, σε όλα τα άλλα είναι άλλα πράγματα τα αίτια.

Καλημέρα. Το 4 είναι. Κάνει ένα τακ, τακ (δύο φορές συγκεκριμένα) και τίποτε άλλο. Πέρασα το πρωί από το μηχανικό μπας και προλάβαινε σήμερα να του το άφηνα. Έτσι όπως το άκουσα/άκουσε μου λέει μήπως είναι μπαταρία (είναι λιθίου). Αυτό το σενάριο το έχω σκεφτεί κι εγώ, γιατί καμιά φορά η μίζα γυρνάει ένα τσικ παραπάνω (όσο πατάει η γάτα) για να πάρει μπροστά ο κινητήρας. Όμως την πρώτη φορά που μου το έκανε τη μέτρησα με το πολύμετρο και με σβηστό τον κινητήρα και με αναμένο και μια χαρά την είδα. Όταν ήταν με αναμένο κινητήρα η τάση ανέβαινε σιγά, σιγά στα 14,4V, οπότε και ο ανορθωτής εντάξει είναι απ' ότι καταλαβαίνω. Επίσης έβαλα επάνω το φορτιστή και μέσα σε λίγα λεπτά μου έδειχνε ότι είναι γεμάτη (δοκίμασα και την επόμενη μέρα αν θυμάμαι καλά). Τεσπά επειδή δεν έχει χρόνο σήμερα και αύριο μου είπε μήπως του το αφήσω να το ελέγξει την Παρασκευή, αλλιώς από βδομάδα.

Δεν ξαναείχα μπαταρία λιθίου και δε μπορώ να καταλάβω τη συμπεριφορά της

Η τελειωμένη μπαταρία μπορεί να κάνει ότι μαγικό φαντάζεσαι.
Το να κλικάρει το ρελέ και να μην γυρίζει η μίζα είναι το πλέον εμφανές.
Τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν επίσης.
Μερικές φορές γυρίζει η μίζα αλλά δεν παίρνει μπροστά.

Εσείς καλά τα λέτε, αλλά γιατί μου βγάζει error code 12 που σχετίζεται με μάτι στροφάλου; Μπορεί να το προκαλεί μια τελειωμένη μπαταρία;

Κατά αρχήν πόσο καιρό την έχεις τη μπαταρία?
Επίσης αλλάζοντας την θα δεις καθαρά τι φταίει.

Πρέπει να δω πότε την είχε βάλει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης όταν πάω σπίτι. Δεν είναι πολύς καιρός πάντως. Πριν 2-3 χρόνια μάλλον. Κάτι τέτοιο.

Ψάχνοντάς το φαίνεται να έχετε δίκιο και μάλλον είναι η μπαταρία (η)λιθίου (εμένα δηλαδή :tomates: :tooth:). Πηγαίνοντας σπίτι θέλω να μετρήσω τη μπαταρία τη στιγμή που πατάω να πάρει μπροστά ο κινητήρας.

Το ένα ''ΤΑΚ'' είναι το ρελέ μίζας που γεφυρώνει τους πόλους, έτσι ώστε να πάει ρεύμα στην μίζα.

Αν αυτό συμβαίνει, αλλά μίζα δεν ακούγεται, πάει να πει, ή οτι το ρελέ έχει διαβρωμένες επαφές και δεν γεφυρώνει ποτέ στην πραγματικότητα ή ότι έχει καρβουνάκια μίζας η μίζα που έχουν αρχίσει να το λένε το ποίημα.

Νομίζω τα έχω ξαναγράψει αυτά, πως να τα ελέξγεις στο πόστ Νο 1106

Αν είναι καρβουνάκια, ένας τρόπος όταν σου κολήσουν και δεν κάνουν επαφή να δουλέψει η μίζα, για να τα ξεκολήσεις προσωρινά, είναι ο εξής. Βάζεις ταχύτητα, αφήνεις συμπλέκτη, κινητήρας σβηστός προφανώς, και κάνεις με τα πόδια μισό μέτρο ΟΠΙΣΘΕΝ την μηχανή. Η κίνηση της ρόδας, θα κάνει οπισθεν και τον κινητήρα. Ο κινητήρας λόγω αντίθετης φοράς, θα εμπλέξει το κόμπλερ της μίζας, και θα γυρίσει ανάποδα την μίζα μερικές περιστροφές. Με αυτές τις περιστροφές, αν τα φαγωμένα καρβουνάκια είναι στην αρχή του φαινομένου, θα ξεκολήσουν και θα κάνουν επαφή, οπότε μετά, μόλις πας να βάλεις μπροστά, η μίζα θα δουλέψει. Αυτό όλο, προσωρινή λύση, η οριστική είναι φυσικά να αλλάξεις καρβουνάκια.

Αν όμως σου κάνει επαναλαμβανόμενα ''ΤΑΚ'', τότε πάει να πει ότι το ηλεκτρικό φορτίο της μπαταρίας δεν επαρκεί ούτε για το ρεύμα που ζητάει το ίδιο το ρελέ. Εκεί, το πιο πιθανό φταίει η ίδια η μπαταρία. Αν ο φορτιστής στην βγάζει φορτισμένη σε πολύ μικρό χρόνο, επίσης είναι σημάδι ότι , ή η μπαταρία είναι ήδη φορτισμένη ή η μπαταρία δεν κρατάει πια φορτίο. Μια μπαταρία που δεν κρατάει φορτίο, στον φορτιστή δείχνει να φορτίζει σε πολύ μικρό χρόνο.

Τελευταία επεξεργασία:
Μέτρησα τη μπαταρία κατά την εκκίνηση. Δε μου έδειξε κάτω από 11V και συγκεκριμένα 10.93V στη χειρότερη. Αλλά η μηχανή ήταν σχετικά κρύα (80℃, κάτι τέτοιο).

@telegonos: Τις δύο φορές που συνέβει (χθες και πριν 20 μέρες), πάντα τα τακ ήταν δύο και τέλος. Επίσης η μηχανή ήταν ζεστή μετά από πορεία 10χλμ μέσα στην πόλη.

Πίσω
Μπλουζα