• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Σκληρό σασμάν και αδύνατη εύρεση της νεκράς (CBF-250)

Ευχαριστούμε φίλε giannokia.
Αύριο πρωί θα πάρω τηλέφωνο στον ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ για να μάθω περισσότερα και θα σας ενημερώσω.

Μήπως έχεις και το τηλ του για να μην ψάχνω?

Α, και αν μπορείς γράφε με μικρά, τα κεφαλαία είναι για όταν φωνάζουμε.

Το τηλ είναι 210-7752336 κατευθειαν το service!

Καλημέρες παιδιά, μόλις πήρα τηλέφωνο στο σέρβις. Δε θέλουν να μου πουν και πολλά από το τηλέφωνο, μου είπε η κοπέλα να το πάω από κει και θα δει ο μηχανικός αν χρειάζεται αντικατάσταση. Ρώτησα αν υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση που δεν έχω κάνει τα σέρβις σε εξουσιοδοτημένο, και μου είπε ''ελάτε απο δω με την εγγύηση και θα το δει ο μηχανικός''. Τώρα τι εννοούσε δεν ξέρω, αλλά μάλλον δε θα έχουν πρόβλημα να το αλλάξουν αν χρειάζεται, αυτό κατάλαβα.

Περιμενουμε νεα σου Γιαννη. Εγω το θεμα θα το θεσω αφου συμπληρωσω 10000 χλμ. Τωρα εχω 7500 χιλιαδες, και στο μεγαλο το service θα ζητησω και αλλαγη καμπανας και δισκου.

ΚΑλυτερα τοτε, μιας και ημουν απειρος, το εχω ταλαιπωτηση με τις αλλαγες, και σιγουρα εχω φαει τον δισκο παραπανω απο το κανονικο μιας και δεν ηξερα να το δουλευω σωστα.

ρε παιδιά εκτός από τον giannokia έχει πάει κανείς άλλος να αλλάξει τη καμπάνα. είναι γεγονός πως είναι σκληρό το κιβώτιο αλλά αφού το έχουμε όλοι αυτό το πρόβλημα το θεώρησα φυσικό. ας πει κάποιος αν πήγε να το αλλάξει αν είναι να κάνουμε μαζική αλλαγή και οι υπόλοιποι

δεν έχω πάει και δεν προβλέπεται να πάω σύντομα, η δικιά μου καμπάνα δε με προβληματίζει.

Παιδιά, έμαθε κανένας τίποτα νεώτερο για το πρόβλημα με τη καμπάνα ; :look:

Πήγε κανένας να το φτιάξει ; Υπάρχει συγκεκριμένη εντολή της Honda όπου λέει ότι οι κάτοχοι του CBF 250 που παραπονιούνται για την μη ευρεση της νεκράς, να πηγαίνουν στα εξουσιοδοτημένα για άμεση αλλαγή της καμπάνας ; :confused:

Είμαι στα 8000χλμ, δεν με προβληματίζει ακόμα.
Στο επόμενο service θα το αναφέρω και θα ενημερώσω.

Όσοι είχαν πρόβλημα με την μη εύρεση της νεκράς παρακαλούνται να δηλώσουν τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιούν
και μετά θα αναπτύξω μία θεωρία - :lol: - που έχω για να τη σχολιάσετε :smilea: :a013:

π.χ Motul 20w50 πλήρως συνθετικό

Σιγα μην σου απαντησουμε...

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Valvoline 20W 50. Αντε λεγε, πλακα σου κανουμε...:wave2:

μμμ Μαλλον Siliconline; Δεν θυμαμαι, κολησα. Παντως ειναι Full σθνθετικα. Οτι και να εχω βαλει τα ιδια σκατα ειναι η ευρεση νεκρας!

Έχεις ρωτήσει το μηχανικό σου εάν βάλεις 10W40, αν θα έχει πρόβλημα το μοτέρ ;

Άκου τώρα τι συναίβει σε εμένα.
Στο παπί δούλευα τόσο καιρό(5 χρόνια) με 10W40 actevo ημισυνθετικά Castrol. Το μηχανάκι δεν τσιμπάει καθόλου λάδια γιατί τα αλλάζω κάθε 1000-1500χλμ. Το είχα βάλει εξ αρχής αυτό το λάδι γιατί ένας φίλος ταξιτζής μου είχε πει ότι στα καινούργια μοτέρ βάζουμε λίγο πιο ψιλό λάδι απ ότι βάζουμε εάν αρχίζουν να τσιμπάνε μετά από χρόνια. Τεσπα , σωστό ή λάθος εγώ αυτό ακολούθησα.

Πριν 1-2 εβδομάδες άρχιζα να κάνω φίλο και φτερό το thread του παππού με τις λαδολογίες :lol: . Εκεί διαπίστωσα σύμφωνα με τα γραφόμενα, ότι το λάδι που βάζω τόσο καιρό είναι ήμισυνθετικό και όχι πλήρως συνθετικό.

Οπότε πάω και αγοράζω πριν μία εβδομάδα από το λαδά μου ένα μπουκάλι 15w40 πλήρως συνθετικό για το λόγο ότι τα 10W40 που είχε ήταν ήμισυνθετικά. Στο παπί αυτό δεν είχε καλές συνέπειες καθώς το πρωϊ δεν μου έπαιρνε τις ταχύτητες :a018: :a06: με τίποτα :look: . Αν έχω καταλάβει έστω και λίγα πράγματα από τις λαδολογίες, αυτό σημαίνει ότι επειδή του έβαλα 15W αντί για 10W λάδι (ανεξάρτητα αν είναι συνθετικής βάσης ή όχι) το λάδι συμπεριφέρεται τα κρύα πρωϊνά σαν 15άρι αντί για 10άρι και γι αυτό παρατηρούσα ότι δεν έπαιρνε τις ταχύτητες ούτε με κλωτσιές :confused: .

Οπότε μαθαίνω και από ένα φίλο μου που έβαζε και αυτός motul 15W50 ότι είχε το ίδιο πρόβλημα με το δικό του παπί(Grandt). Αφού το συζητήσαμε καταλήξαμε σε λάδια 10w40 για τώρα το χειμώνα, τα βάλαμε και διαπιστώσαμε ότι αφενός μεν το μηχανάκι παίρνει μπρος με μία μανιβελιά αφετέρου δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα με τις ταχύτητες, όταν το μηχανάκι είναι κρύο :rolleyes: .

Άρα λέω εγώ τώρα, αν δοκίμαζες εσύ και οποιοσδήποτε άλλος με CBF να χρησιμοποιήσεις 10w40 ή 15w50 αντί για 20w50(μόνο για χειμώνα- εφόσον έχουμε χαμηλές θερμ. περιβάλ/ος), μήπως τελικά επιλυόταν το πρόβλημα σας με τις ταχύτητες ; :rolleyes: :rolleyes:

ENNOEITAI OTI ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (SF SG SH ... κτλ) ΛΥΠΑΝΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ.

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΟΝΟ ΗΜΙΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ JASO.
ΠΟΤΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ

Χμ, πολλά γράφτηκαν σε αυτό το thread, στο τέλος το πήρε και λίγο ο διάολος με τα λάδια που έγραψε ο Ιππέας...

Ας ανακεφαλαιώσουμε...

Το πρόβλημα που πλέον είναι επίσημα γνωστό στη Honda, είναι το εξής:
Δεν είναι εύκολο να βρούμε νεκρά. Επιπλέον, δεν κλείδωναν καλά γενικά οι ταχύτητες ή κούμπωναν σε δύο χρόνους (ασάφεια στο κιβώτιο) κλπ.

Αυτό οφείλεται στην προβληματική καμπάνα του συμπλέκτη μας η οποία δεν έχει κοπεί καλά από το εργοστάσιο. Έτσι, σε γενικές γραμμές κολλάει και δεν αφήνει τα δισκάκια να λιπανθούν σωστά.
Αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό.

Μια πρόχειρη και μακροπρόθεσμα απορριπτέα λύση είναι να προσπαθούμε να βρούμε τη νεκρά ανεβάζοντας στροφές όταν είμαστε σταματημένοι (γύρω στις 5000σαλ ανέβαζα μερικές φορές για να δω πότε θα ξεμπλοκάρει), ή ρολλάροντας λίγο το μηχανάκι ή βρίσκοντας νεκρά εν κινήσει.

Η σωστή λύση είναι να πάμε στο συνεργείο και να αντικαταστήσουμε τα παλιά εξαρτήματα που έχουν κοπεί στη Βραζιλία με τα καινούργια για τα οποία δόθηκε εντολή να κόβονται στην Ιαπωνία !
Και όλα τα παραπάνω μέσα στην εγγύηση.

Δείτε λοιπόν και σε φωτό την πηγή του προβλήματος (και για τον Ιππέα που φοβόταν αν θα λυθεί όλο το μοτέρ).

Αυτή είναι η δεξιά μεριά του κινητήρα.

kampana1.jpg

Λίγο πιο κοντινή φωτογραφία και σε 3/4.

Αλλάζουν μέσα στην εγγύηση η καμπάνα που φαίνεται εξωτερικά και τα δισκάκια που φαίνονται μέσα στο εσωτερικό της βάσης. Φερμουίτ και μεταλλικά δισκάκια είναι τοποθετημένα εναλλάξ και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος υφίστανται και αντίστοιχη φθορά. Εμένα δεν είχαν φαγωθεί πάρα πολύ.

kampana2.jpg

Και εδώ είναι η πηγή του κακού !!!

Αν δείτε τι ζόρι τράβηξε ο μηχανικός για να τη βγάλει θα απορήσετε πώς βρίσκαμε πού και πού τη νεκρά...

Η καινούργια έμπαινε και έβγαινε με εμφανώς περισσότερη ευκολία, ακριβώς επειδή είχε Ιαπωνικό φινίρισμα και δεν κόλλαγε...

kampana3.jpg

Η προέλευση έκανε όλη τη ζημιά. Τελικά αυτό το made in Japan σημαίνει αρκετά. Ο μηχανικός μού έδειξε και παλιό ανταλλακτικό made in Brazil που είναι το προβληματικό.

Την αλλαγή την έκανα στον Παπαγεωργίου (όπως έλεγε και ο giannokia) στον οποίο όλως τυχαίως έχω κάνει όλα μου τα service από την αρχή! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Αυτά λοιπόν και καλές αλλαγές !!!

:beer:

japan.jpg

Πίσω
Μπλουζα