• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Υπερκοστολογημενες μοτο

Ρε παιδιά τι λέμε τώρα???

Υπερτιμολόγηση σημαίνει οτι η εταιρία έχει υπερκέρδη....
Το κόστος ενός προιόντος δεν είναι μόνο τα υλικά κατασκευής του... Είναι οι μισθοί των εργατών και των υπαλλήλων, είναι το ρεύμα, το νερό, το νοίκι, ο φόρος που πληρώνει η εταιρία στο αντίστοιχο κράτος, το κόστος της φύρας, το κόστος της κάλυψης εγγύησης και ανακλήσεων, το κόστος δικτύου ανταλλακτικών, η προμήθεια των εμπόρων και 1002 ακόμα πράγματα.

Όλα τα έχετε πει, και τα περισσότερα είναι σωστά.

Ξεχνάτε όμως το σημαντικότερο, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το πού θέλει η κάθε μάρκα να τοποθετηθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Αυτό είναι που καθορίζει την τιμή της κάθε μοτοσυκλέτας.

Επιπλέον, λέτε ότι για να κρίνετε χρειάζεστε την τιμή που αγοράζει ο κάθε εισαγωγέας.
Αυτό στα δικά μου αυτιά ακούγεται σαν να φωνάζετε ότι δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει.
Αυτό που καθορίζει τις τιμές τον μοτοσυκλετών στην κάθε χώρα είναι το εργοστάσιο και το κάνει βάσει του παραπάνω (πού θέλει να τοποθετηθεί εμπορικά).
Από ‘κει και πέρα δίνει ένα μικρό περιθώριο κέρδους στον εισαγωγέα και αυτός με τη σειρά του στον έμπορο.

Ρε παιδιά τι λέμε τώρα???

Υπερτιμολόγηση σημαίνει οτι η εταιρία έχει υπερκέρδη....
Το κόστος ενός προιόντος δεν είναι μόνο τα υλικά κατασκευής του... Είναι οι μισθοί των εργατών και των υπαλλήλων, είναι το ρεύμα, το νερό, το νοίκι, ο φόρος που πληρώνει η εταιρία στο αντίστοιχο κράτος, το κόστος της φύρας, το κόστος της κάλυψης εγγύησης και ανακλήσεων, το κόστος δικτύου ανταλλακτικών, η προμήθεια των εμπόρων και 1002 ακόμα πράγματα.

Πες ναι καημένε.
Αφού όλοι ξέρουμε σε ποια μάρκα θα καταλήξει η κουβέντα.

Bmw gs, σαν τα iPhone. Πανάκριβα, πανάκριβα αξεσουάρ, πληρώνεις για να ξεκλειδώσεις ηλεκτρονικά, δώσεις, πάρε επέκταση δανείου για να δώσεις το παλιό και να πάρεις το καινούριο αρκεί να πληρώνεις δώσεις για πάντα, χαλασμένοι άξονες,πολύ βάρος, καινούρια ktm, πάλι πληρώνεις για τα ηλεκτρονικά, χαλασμένοι εκκεντροφόροι 790-890,, αριθμημένες συλλεκτικές εκδώσεις Ducati, +30.000 πάνω η τιμή για ένα άλλο χρώμα και μερικά καρμπον κομμάτια.
Tracer και λοιπά 3 κυλινδρα yamaha
honda και yamaha πάπια με ίδια ποιότητα με κινέζικα αλλά τιμή +1000€.

Όλα τα 1000ss έχουν διπλασιάσει τιμή σε σχέση με πριν 10-15 χρόνια, οποιοσδήποτε γνωστή εταιρία
Και ακόμα περισσότερο αν πουλάνε ποιότητα Κίνας,Ταϊβάν,Ινδίας για ιαπωνική η ευρωπαϊκή.

Τα μόνα που δεν είναι υπερκοστολογιμενα είναι τα κινέζικα, γιατί τώρα προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά όπως έκαναν οι Ιάπωνες το 1980-1990.
On-of, γυμνά, street,ss, φορτομενα με αξεσουάρ και ηλεκτρονικά με οκ ποιότητα σε τιμές 5-6-7000.
Δλδ όσο έχει μια εξάτμιση acrapovits για bmw1000ss η ktm1390.

Βγάλε μεζέ μπύρα και τεφτέρι να τους δείξουμε πως γίνεται γίγαντα.

Όλα τα έχετε πει, και τα περισσότερα είναι σωστά.

Ξεχνάτε όμως το σημαντικότερο, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το πού θέλει η κάθε μάρκα να τοποθετηθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Αυτό είναι που καθορίζει την τιμή της κάθε μοτοσυκλέτας.

Επιπλέον, λέτε ότι για να κρίνετε χρειάζεστε την τιμή που αγοράζει ο κάθε εισαγωγέας.
Αυτό στα δικά μου αυτιά ακούγεται σαν να φωνάζετε ότι δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει.
Αυτό που καθορίζει τις τιμές τον μοτοσυκλετών στην κάθε χώρα είναι το εργοστάσιο και το κάνει βάσει του παραπάνω (πού θέλει να τοποθετηθεί εμπορικά).
Από ‘κει και πέρα δίνει ένα μικρό περιθώριο κέρδους στον εισαγωγέα και αυτός με τη σειρά του στον έμπορο.

Αυτό.
Στη πραγματικότητα η κουβέντα ξεκινάει απο εκεί.
Ποιόν θέλω να ανταγωνιστώ? τον τάδε. Σε ποιά αγορά θέλω να βγώ? Οκ, θα βγώ με μία μοτοσυκλέτα, σε κοντινή τιμή (λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα τη περίσταση).
Απο εκεί θα υπολογίσω πόσο πρέπει να είναι το κόστος παραγωγής μου και θα φτιάξω τη μοτοσυκλέτα εκεί, υπολογίζοντας και ένα περιθώριο κέρδους βάσει των παραπάνω που έγραψα.

Κάποιοι θα επιλέξουν να πουλήσουν 100 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες. Άλλοι θα επιλέξουν να πουλήσουν μόνο 100 (μπορεί να μην το επιλέξουν απλά... Μπορεί να έχουν δυνατότητα παραγωγής μόνο για 100 μοτοσυκλέτες).

Και στις 2 περιπτώσεις όμως, τα έξοδα λειτουργίας είναι ίδια...
Τα έξοδα εκσυγχρόνισης των μηχανημάτων παραγωγής είναι παραπλήσια.
Αρα και το συνολικό περιθώριο πρέπει να είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Μαντέψτε ποιό θα είναι ακριβότερο...

Εν τω μεταξύ αν βγάλουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα "υπεκοστολογημενα" σπάνε ρεκόρ πωλήσεων και εσόδων…
IMG_5654.jpg
IMG_5730.jpg

Συνηθως θεωρουμε υπερκοστολογημενες τις moto που θελουμε εμεις να αποκτησουμε.
Για τις αλλες δεν μας νοιαζει.

Απο μεριας μου οταν ακουω "υπερκοστολογηση" το μυαλο μου παει σε μοντελα τυπου Ρογιαλ Ανφιλντ ιμαλαιαν.
Μιλαμε για μονοκυλινδρο κινητηρα, αεροψυκτο, διβαλβιδο, με χαμηλη συμπιεση και τεχνολογικα ο,τι απλουστερο υπαρχει, κατι που μαλιστα το διαφημιζουν, προωθωντας το στυλ "τιποτα το περιττο".
Αλλα η τιμη ειναι στα 6 000...
Το ιδιο και με παλαιοτερα μοντελα, τα οποια μαλιστα ειχαν και παμπολλα προβληματα τα οποια τωρα ισχυριζονται πως εχουν διορθωσει...

Να και μια ενδιαφέρουσα οπτική.

Απο μεριας μου οταν ακουω "υπερκοστολογηση" το μυαλο μου παει σε μοντελα τυπου Ρογιαλ Ανφιλντ ιμαλαιαν.
Μιλαμε για μονοκυλινδρο κινητηρα, αεροψυκτο, διβαλβιδο, με χαμηλη συμπιεση και τεχνολογικα ο,τι απλουστερο υπαρχει, κατι που μαλιστα το διαφημιζουν, προωθωντας το στυλ "τιποτα το περιττο".
Αλλα η τιμη ειναι στα 6 000...
Το ιδιο και με παλαιοτερα μοντελα, τα οποια μαλιστα ειχαν και παμπολλα προβληματα τα οποια τωρα ισχυριζονται πως εχουν διορθωσει...

Εδώ τίθεται το αιώνιο ερώτημα:
Είναι υπερκοστολογημένες από το εργοστάσιο ή από τον Έλληνα/ευρωπαίο έμπορο;

Ή μήπως τελικά όλες οι μοτοσυκλέτες/λοιπά προϊόντα είναι υπερκοστολογημένα στην Ελλάδα;

Λέω τώρα εγώ...:hmm:

Θα πω και την αποψαρα μου και ελπίζω να μην με κόψουν οι μοντς.

Τα μόνα υπερκοστολογημενα είναι τα κινεζικά και τα καβα-ξερνάω απ τα μάτια-σακι…

Και εξηγώ:
Τα Ducati και τα BMW (όπως και Harley/MV Agusta/KTM κτλ) δεν είναι μηχανάκια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ξέρω ότι ακούγεται άσχημο αλλά είναι γεγονός. Βγάζουν κάποια μοντέλα πχ Σκραμπλερ, F με Λονσιν μοτερ και whatever που θέλουν να προσελκύσουν το ευρύ κοινό ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν με ένα 0% χρηματοδοτικό να τους πουλήσουν κάποιο μεγάλο και μέχρι εκεί.

Αυτό φαίνεται και στην μεταπωλητική αξία γιατί αν εξαιρέσεις τους ιδιοκτήτες GS που τα κρατάνε περισσότερο από 3 σεζόν, κανένας δεν κρατάει το μηχανάκι του γιατί έχει βγει το επόμενο και μέσα σε τρία χρόνια έχασε 2-3-5% και πάει παρακάτω.. Αγοράζουν ένα μηχανάκι ειδικού σκοπού πες με Panigale/S-M1k/GS/Multi/1390/EXC/SXF κτλ.

Βλέπεις τώρα τους κινέζους κάτι Μπενελι Σιεφ κτλ, έχουν χρηματοδοτικά τύπου 7% όταν η γιαμαχα, χοντα κτλ έχουν 0%
Παίρνεις καινούργιο Tracer 7GT βαλίτσες κτλ με 11κ σε τρία χρόνια το δίνεις 8. Έχασες 3κ με 0% άρα σου έβγαινε 83 το μήνα. Την ίδια ώρα παίρνεις το CF 800MT ABCDEFG με 10κ και σε τρία χρόνια το δίνεις 5 με το ζόρι. Μόνο από μεταπωλητική αξία σου βγαίνει 138.89 το μήνα, βαλε τώρα και την διαφορά των τόκων που είναι 1500VS0 άρα συν 50…

Αυτόματα το κινεζικό σου βγαίνει 105 τον μήνα παραπάνω..

Το γιατί δεν αξίζει σε προηγμένες "αγορές" να κρατήσεις μηχανάκι και αμάξι πέραν της εγγύησης θα το συζητήσουμε σε άλλο επεισόδιο.

Δεν ειναι δυνατον το επιτοκιο για τη χρηματοδοτηση να αποτελει παραγοντα στο αν κατι φαινεται υπερκοστολογημενο ή ποσο στοιχιζει το μηνα ακομα και αν οι 99 στους 100 αναγκαζονταν να παρουν δανειο.

Δεν ειναι δυνατον το επιτοκιο για τη χρηματοδοτηση να αποτελει παραγοντα στο αν κατι φαινεται υπερκοστολογημενο ή ποσο στοιχιζει το μηνα ακομα και αν οι 99 στους 100 αναγκαζονταν να παρουν δανειο.

Εννοείται πως είναι καθώς είναι ένδειξη της μεταπωλητικής αξίας και ουσιαστικά κανεις leverage of risk.
Στα "σοβαρά" οχήματα "σοβαρών" εταιριών, η μεταπωλητική αξία παραμένει υψηλή ενώ στα συμβατικά προσπαθούν οι τράπεζες να μειώσουν το ρίσκο καθώς όταν επιστρέψουν στο τέλος της 4ετιας πρέπει η εγγυημένη τιμή να είναι χαμηλότερη της αγοράς εκείνη την στιγμή.

Για να μην με πεις λακαμα, η Bentley δεν θα έχει ΠΟΤΕ χαμηλότερο επιτόκιο και υψηλότερο residual value από Ferrari, Lamborghini/Audi/BMW/AMG ίδιας αξίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα μηχανάκια.

Κάποιες εταιρίες για να μειώσουν το επιτόκιο η να το μηδενίσουν πρέπει να βάλεις γενναία προκαταβολή (30%) πχ Χοντα

Μόνη διαφορά είναι τα ηλεκτρικά που έχουν διαφορετικές φοροαπαλλαγές κτλ..

Έτσι για την ιστορία δες το promo της Aprilia Hellas για το rs660.

Δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά την διατύπωση του ερωτήματος όπως τίθεται. Η λέξη υπερκοστολογημένες μας παραπέμπει στη σκέψη από το κόστος παραγωγής στη λιανική πώληση, πράγμα που είναι αδύνατο να γνωρίζουμε συγκριτικά ανά εργοστάσιο, ανά μοντέλο μοτοσυκλέτας κτλ. Με αυτή τη τετράγωνη λογική κάθε μοτοσυκλέτα ανά κατηγορία κυβισμού, ανά κατηγορία τύπου μοτοσυκλέτας που είναι ακριβότερη από τη φθηνότερη είναι υπερκοστολογημένη γιατί ναι μεν σίγουρα προσφέρει κάτι παραπάνω αλλά τελικά όλες εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκαν. Υπεραπλούστευση, το ξέρω.

Προσωπική μου θέση για την επιλογή μιας μοτοσυκλέτας είναι δυο στοιχεία, πρώτον να μου αρέσει και δεύτερον να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό για την οποία την θέλω (την συγκεκριμένη χρονική στιγμή). Το κόστος παραγωγής δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Το κόστος απόκτησης με ενδιαφέρει και πρέπει απλά να καλύπτει τα παρααπάνω δυο στοιχεία. Και αισθάνομαι πολύ τυχερός που -με δουλίτσα είναι αλήθεια- έχω ξεπεράσει κάθε στερεότυπο και δεν αντιμετωπίζω καμία μοτοσυκλέτα ως εκπρόσωπο του νεόπλουτου ή του μπατίρη. Εφόσον μπορώ και δεν στερώ από την οικογένεια μου βασικές προτεραιότητες θα αγοράσω ένα BMW το οποίο θα πουλήσω αύριο γιατί τώρα τα σχέδια μου περιλαμβάνουν ένα περιπετειώδες ταξίδι με το αερόψυκτο Honda των 350cc...

Κάποια στιγμή είχα αγοράσει ένα Tenere XT660Z στη τιμή των 7.550 ευρώ. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2011. Το Φθινόπωρο του 2016 το πούλησα γιατί άρχισα να πηγαίνω ολοένα και πιο συχνά χωμάτινες διαδρομές. Άνοιξη του 2017 αγόρασα το WR250R, πάλι 7.500 ευρώ. Το έχω μέχρι σήμερα. Για εμένα το Tenere XT660Z ήταν πλέον υπερκοστολογημένο, δε μπορούσα να κάνω μαζί του τίποτα από αυτά που κάνω με το μικρό WR250R. Το θέμα είναι πως τα 7,5 χιλιάρικα του XT660Z δεν είναι λιγότερα από τα 7,5 χιλιάρικα του WR250R, για την τσέπη μου είναι τα ίδια λεφτά αλλά με το WR250R αυτά τα χρήματα έπιασαν τόπο και τα έχω ευχαριστηθεί πολλαπλά.

Την ανάλυση του κόστους παραγωγής και το κατά πόσο διαφοροποιείται από τις premium στις συμβατικές, από τις Ευρπωαϊκές/Japan ένατι των Made in China μπορώ να την κάνω, αλλά αντικειμενικά δεν έχει καμία σημασία για εμάς. Εμάς μας ενδιαφέρει αν τα λεφτά που δώσαμε πιάσανε τόπο χωρίς πολλές σκοτούρες και αν η μοτοσυκλέτα εκπλήρωσε τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε και αν θέλουμε να λεγόμαστε μοτοσυκλετιστές με ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ως "ιδέα", καλό θα είναι να σεβόμαστε τις επιλογές του καθένα από εμάς χωρίς να μας ενδιαφέρει αν είναι υπερκοστολογημένη ή όχι, είναι απλά η επιλογή του σύντροχου φίλου μας (.-)

Κοστολόγηση έχει να κάνει και με την εκάστοτε οικονομία
Στην περίπτωση μας για την Ελλάδα, όλες τις θεωρούμε υπερκοστολογημένες επειδή η αγοραστική μας δύναμη είναι μικρή
Ο αντίστοιχος όμως Γερμανος, Ελβετός, κτλ τις θεωρεί απλά νορμάλ καθώς η αγοραστική του δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη

Πίσω
Μπλουζα