• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Αγορά Σκούτερ στην Αθήνα. Πώς να κινηθώ, καθώς το Internet θολώνει πλήρως την εικόνα;

Γιατί ακριβώς χρειάζεσαι ABS πίσω σε ένα μηχανάκι 125cc;

Γιατί όχι;Δεν γλυστρανε από μπλοκάρισμα τα 125αρια;.Δεν φεύγει ο κωλος σε νερά η όχι;
Ειδικά σε άπειρο οδηγικα κοινό, όπως είναι οι περισσότεροι κάτοχοι,αυτής της κατηγορίας, το ABS σώζει κυριολεκτικά ζωές.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί, ειδικά κάτοχοι σπορ μοτο,που δεν θεωρούν το abs απαραίτητο,ούτε πίσω ούτε μπροστά.

Γιατί όχι;Δεν γλυστρανε από μπλοκάρισμα τα 125αρια;.Δεν φεύγει ο κωλος σε νερά η όχι;
Ειδικά σε άπειρο οδηγικα κοινό, όπως είναι οι περισσότεροι κάτοχοι,αυτής της κατηγορίας, το ABS σώζει κυριολεκτικά ζωές.
Βέβαια υπάρχουν πολλοί, ειδικά κάτοχοι σπορ μοτο,που δεν θεωρούν το abs απαραίτητο,ούτε πίσω ούτε μπροστά.

1ον το πίσω φρένο στο PCX είναι σχεδόν άχρηστο. 2ον δεν μπλοκάρει ακόμα κι αν το πιέσεις με κάβουρα.

Κατανοώ την ύπαρξη και βοήθεια του ABS για άπειρους αναβάτες, αλλά εδώ μιλάμε για τον πίσω τροχό σε ένα σκούτερ 125cc που μέχρι πέρσι είχε ταμπούρο. Δε θα ήταν λόγος να το προσπεράσω αν μου έκανε κατά τ' άλλα.

δεν βλέπω να αναφέρεις το sym adx125. Μονή ανάρτηση πίσω χωρίς κοπάνημα, καλοί γενικά χώροι και πλαίσιο μεγαλύτερου σκούτερ. Παίζει στα μεταχείρο με λίγα χλμ ένα 2μισάρι πάνω κάτω. Για δες το και μιλάμε. Πριν κανα μήνα μου φέρνει ντελιβεράς πιτσιρικάς (γιος συμμαθητή μου στην περιοχή) καφέδες και όταν κατέβηκα ήρθε με ένα τέτοιο. Πιάσαμε κουβέντα και μου πε πάρτο κάντο μια στο τετράγωνο, δεν έχασα ευκαιρία:D και μου άρεσε πολύ. Στιβαρή αίσθηση, ωραία όργανα, πολύ άνετο στα πόδια, συμπαθητική σελίτσα δισκόφρενα μπροστά πίσω φυσικά ABS και άλλα.

Εχω το SR 16 (200) ενα μηνα και κατι τωρα, με περιπου 2Κ χιλιομετρα. Γενικα δεν τα κραταω πολυ και τα αλλαζω συχνα. Δεν ειμαι σιγουρος τι δεν σου αρεσε ακριβως, περα απο την θεση οδηγησης που εκει παω πασο.
Στα θετικα του, φρεναρες, παρα πολυ καλες (μα παρα πολυ καλες) αναρτησεις για ελληνικη ασφαλτο και σελα που εγω δεν θα αλλαζα. Με ξενισε λιγο το μπροστινο (το ειχα δοκιμασει και σε 125cc με ιδια συμπεριφορα και εκει), αλλα ειναι αψογο τελικα..
Ο ανεμοθωρακας σωστα οπως λες ηταν σοκ οταν το πηρα.. Τον εβγαλα σε 2 μερες γιατι με ξενιζε να κοιταω απο μεσα.. Αγορασα μικρο της isotta που ομως στο δικο μου υψος (1.80) μου εφερνε τον αερα στο κρανος με αποτελεσμα να εχω πολυ θορυβο. Τελικα εβαλα την μαμα ξανα και 2-3 μερες αργοτερα, καταλαβα τι εννοουσε ο STF για την μεγαλη ζελατηνα του SH 150 που εχει... Ειναι καθαρα θεμα συνηθειας, και ειδικα τωρα που πηρε να κρυωνει ο καιρος δεν την βγαζω με τιποτα. Θορυβος μηδεν, προστασια σχεδον καθολικη και προβλεπω "ευκολο" χειμωνα... Το 16αρι μπροστικο ειναι απλα η σωστη διασταση για την Αττικη. Δυσκολα θα επεστρεφα σε κατω απο 15 ιντες.. Την σειρα SH την θεωρω απλα κορυφη.. αν ποτε αποφασιζα να δωσω 5+ για σκουτερ, θα ηταν πολυ ψηλα στην λιστα μου (το 350). Δεν ξερω την συνολικη εμπειρια σου, αλλα γενικα ολα ειναι σε μεγαλο βαθμο θεμα συνηθειας (πλην των περιπτωσεων που πραγματικα ενιωσες σοβαρες ενοχλησεις εστω και σε 10λεπτη βολτα).

Στην θεση σου θα επαιρνα το pcx η θα περιμενα να δω και το 200αρι sr1.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι είναι κακό σκουτεράκι το SR16. Λέω ότι για το ύψος μου και τα σάπια πόδια μου ήταν εφιαλτική εμπειρία.
Θες ότι πάλευα να δω; ..οπότε δεν είχα ποτέ άψογη στάση οδήγησης;
Θες που ταυτόχρονα το πήγαινα κουτουλώντας;
σίγουρα πάντως το τιμόνι ποτέ δεν με βόλεψε σε καμία στάση.
Για τους φίλους,
φρένα συνυπογράφω ότι ήταν αρκετά καλά και το μηχανάκι σταματούσε άμεσα. Εγώ δεν σταματούσα πάνω του και έφευγα μπροστά.

Γιατί ακριβώς χρειάζεσαι ABS πίσω σε ένα μηχανάκι 125cc;

Η απλή απάντηση είναι: "Για να μην με νοιάζει".
Σε προσωπικό επίπεδο, οδηγώ 2κυκλα 22 χρόνια και δεν είχα ποτέ άμαξι, αλλά επειδή ήμουν χομπίστας μόνο στο βουνό, δεν με θεωρώ και την μεγαλύτερη οδηγάρα. Είδικά όταν το νεότερο μοντέλο που οδήγησα είχα ποτέ ήταν του 2005.
Έχω αλλάξει 3 παπιά 100ρια, είχα 2χρονο 250άρι, το ΤΤ600 και τώρα ξέμεινα με Vespa 150. Δόξα το θεώ σοβαρό ατύχημα δεν είχα ποτέ, αλλά ο συνήθης τρόπος πεσίματος για εμένα, και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έχω γόνατα, ήταν πάντοτε
είτε μπλοκάρισα τροχού, είτε "βόλτα χύμα στην πλατεία" επειδή ένιωθα τον τροχό να πηγαίνει για μπλοκάρισμα, είτε φρενάρισμα σε νερά, πέταγμα κώλου και γειά σας.
Εννοείται ότι ABS δεν είχα σε καμία και δεν έχω ιδέα πώς ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα, αλλά αφού μπορώ να το πληρώσω, κάλιο γαιδουρόδενε.

Τώρα πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι σε μία ισορροπημένη μηχανή, δεν έχω ιδέα. αυτό ψάχνω να καταλάβω.

'Ασχετο/ σχετικό:
Εγώ που θεωρώ ότι ένα 125 με 2ο άτομο, που πιάνει 80 klm/h είναι πιο επίφοβο σε απότομο φρενάρισμα. από ένα 400άρι μόνος που πάει με 100, ο έχω λάθος στο μυαλό μου;

δεν βλέπω να αναφέρεις το sym adx125. Μονή ανάρτηση πίσω χωρίς κοπάνημα, καλοί γενικά χώροι και πλαίσιο μεγαλύτερου σκούτερ. Παίζει στα μεταχείρο με λίγα χλμ ένα 2μισάρι πάνω κάτω. Για δες το και μιλάμε. Πριν κανα μήνα μου φέρνει ντελιβεράς πιτσιρικάς (γιος συμμαθητή μου στην περιοχή) καφέδες και όταν κατέβηκα ήρθε με ένα τέτοιο. Πιάσαμε κουβέντα και μου πε πάρτο κάντο μια στο τετράγωνο, δεν έχασα ευκαιρία:D και μου άρεσε πολύ. Στιβαρή αίσθηση, ωραία όργανα, πολύ άνετο στα πόδια, συμπαθητική σελίτσα δισκόφρενα μπροστά πίσω φυσικά ABS και άλλα.

Θα σου πω.
Τα SYM ήθελα εξ αρχής να τα αποφύγω, για λόγους που συζητιούνται στη πρώτη σελίδα του post.
Για να είμαι ειλικρινής, το βασικότερό μου πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσα να κλείσω test drive. Δεν είμαι να παίρνω άδεια για 15'-20' βόλτα και οι περισσότεροι αντιπρόσωποι βρίσκονται σε σημείο και λειτουργούν σε ωράριο που δεν μου δίνεται η ευκαιρία να την κάνω για 1 ωρίτσα. Ετσι κατάφερα μόλις 5 test drive σε 6 μήνες.

Σε πρακτικό επίπεδο, εγώ μόνο ABS ήθελα. Ολες οι άλλες ψηφιακές τεχνολογίες και μηχανικά μέρη μόνο αχρείαστο κόστος σε βάθος χρόνου τις βλέπω και τίποτα άλλο, οπότε προτιμώ να δώσω 3.5-4k για κάτι απόλυτα αξιόπιστο και στιβαρό που να έχει λίγα παραπάνω κυβικά, παρά για πολλά - πολλά σε κάτι μέτριο.

Απο τις περιγραφες σου, καταλαβαινω οτι το επιπεδο πατωμα (και οτιδηποτε κοντα στις 90 μοιρες θεσης ποδιων) σου φερνει μεγαλη δυσφορια στα γονατα οπότε ισως θα πρεπει να κοιτας σε σκουτερ που θα εχει θεση για τα ποδια σου και μπροστα. pcx, nmax, kymco dink, jet x 125 κτλ ισως ειναι τα ιδανικα απο αποψη θεσης για σενα.

Απο τις περιγραφες σου, καταλαβαινω οτι το επιπεδο πατωμα (και οτιδηποτε κοντα στις 90 μοιρες θεσης ποδιων) σου φερνει μεγαλη δυσφορια στα γονατα οπότε ισως θα πρεπει να κοιτας σε σκουτερ που θα εχει θεση για τα ποδια σου και μπροστα. pcx, nmax, kymco dink, jet x 125 κτλ ισως ειναι τα ιδανικα απο αποψη θεσης για σενα.

Αρχικά έψαχνα με επίπεδο πάτωμα διότι είναι πολύ πιο πρακτικό στην καθημερινότητα. εν τέλει είμαι στο "όπου χωράω". Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στις 90, αν και >90 είναι προτιμότερο, <90 δεν κάνει.
Τώρα, πόδια μπροστά/ απλωτά ή φυσικό κάθισμα, εφόσον χωράω (πχ. SH) δεν έχει τόση διαφορά, όσο η συνολική γεωμετρία.
πχ. PCX και NMAX που μοιάζουν σαν σουλούπια και θέση οδήγησης, ήταν μέρα με νύχτα η διαφορά.
Νομίζω, περισσότερο με ενοχλούν τα κεκλιμένα καθίσματα, που πρακτικά στέλνουν συνεχώς τάσεις στα πόδια, καθώς και τα 2-επίπεδα καθίσματα, όπου το ανύψωμα του πίσω με σπρώχνει μπροστά.
Εάν με δεις τώρα με το Vespaκι, πρακτικά κάθομαι ανάμεσα στην θέση οδηγού και συνοδηγού, οπότε πόδια στις 90-110 μοίρες. Απλά η θέση δεν εξυπηρετεί και το σταθερότερο κράτημα στο τιμόνι, οπότε σε κίνηση έρχομαι μπροστά και δεν πάει καλά αυτό.

Γι' αυτό και κινούμε στις επιλογές που μπόρεσα/ μπορώ και κάνω test drive, διότι είναι λίγο τυχαίο εν τέλει εάν κάνει κάτι ή όχι.

----------------------------

Ασχετο/ σχετικό: Το κόλλημά μου με το παρκάρισμα στον δρόμο και ότι τα καλοπουλημένα μηχανάκια, και δει, αυτά με τα ακριβά ανταλλακτικά (HONDA) είναι πιθανότερο να εξαφανιστούν μερικώς ή και ολικώς, είναι κάτι στην φαντασία μου ή έχει βάση;
Για εμένα είναι παιδικό τραύμα, από τότε που ήμουν 17 και είχα για 2.5 μέρες GLX.

Ασχετο/ σχετικό: Το κόλλημά μου με το παρκάρισμα στον δρόμο και ότι τα καλοπουλημένα μηχανάκια, και δει, αυτά με τα ακριβά ανταλλακτικά (HONDA) είναι πιθανότερο να εξαφανιστούν μερικώς ή και ολικώς, είναι κάτι στην φαντασία μου ή έχει βάση;
Για εμένα είναι παιδικό τραύμα, από τότε που ήμουν 17 και είχα για 2.5 μέρες GLX.

Δεν αφήνεις ποτέ μηχανάκι στον δρόμο, χωρίς να έχεις οπτική επαφή. Problem solved.

Πίσω
Μπλουζα