Από Ιούνη, Δεκέμβρης &ακόμα άροδος.
Παρόλα αυτά είμαι κοντά & σας παραθέσω την εμπειρία μου από test drive, μήπως βοηθήσω &κάποιον στα μεγέθη (1.90/ 80klg) & τις ανάγκες μου (3-4k €, ABS & χονδρ/α επιγονατίδας, μηνίσκους & χιάστους).
Στον μισόχρονο που προηγήθηκε έκανα 4 test drive από αυτά που ήξερα ότι χωράω, χωρίς να πρέπει να πετάξω γόνατα εκτός μόνο & μόνο για να στρίψω.
Σε σειρά οι εμπειρίες μου:
Yamaha NMAX 125cc : Για εμένα η μεγάλη απογοήτευση. Τα αμορτισέρ δεν ήταν η τσίχλα που αναφέρονταν για τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά & καλά δεν τα λες. Υπάρχει & η έκδοση με βελτιωμένα, αλλά όλο το υπόλοιπο δεν με ιντρίγκαρε να το τσεκάρω. Εργονομικά ήταν το 2ο χειρότερο που οδήγησα, αλλά ήταν κομμένο-ραμμένο για να μου κάνει ζημιά. Χωρούσα "θεωρητικά" σωστά στην θέση οδήγησης, αλλά μασπιέ & σέλα κατάφεραν να μεταφέρουν όλες τις τάσεις απευθείας & μόνο στα γόνατα μου. Σε κάθε λακούβα ή φρενάρισμά ένιωθα τα γόνατά μου να τρίζουν, ενώ στο 20' του test drive πονούσα, οπότε μοιραία δεν είναι για εμένα. Σε πιο γενικό, ένα 2ο θέμα που με ανησύχησε ήταν το τρίξιμο των πλαστικών. Από Yamaha περίμενα πολύ καλύτερα πράγματα.
Honda PCX 125cc ("καλή" έκδοση με "καλά αμορτισέρ/ 3900€ : Το σκούτερ με την καλύτερη ισορροπία & τη πιο ευχάριστη οδήγηση & (παραδόξως) το πιο άνετο. Με το που ανέβηκα ήταν λες & το οδηγούσα 10 χρόνια. Ό,τι ήθελα να κάνω το έκανα. Θέμα στην μέση (που αναφέρεται γενικά) στο 40' test drive δεν ένιωσα κάτι & τα "καλύτερα" αμορτισέρ μάλλον κάνουν δουλειά. Από την άλλη 3900 χωρίς ABS πίσω για να έχω "κανονικά" αμορτισέρ δεν βγάζει νόημα, ειδικά εάν με 200-300€ παραπάνω παίρνεις SH150, ενώ Στα 3500€ με "χειρότερα" αμορτισέρ δεν βρίσκω λόγο, δεν είδα κάτι φανταστικό στα αναβαθμισμένα.
Honda SH1 150cc :Η καλύτερη από όλες με τεράστια διαφορά, αλλά όχι άψογη. Λίγο στα φρεναρίσματα έφευγα μπροστά λόγο σέλας & θέσεις ποδιών, που ήταν μεν ανατομικά σωστά, αλλά δεν είχα πολλές επιλογές θέσεων (αναμενόμενο), αλλά κανένα αξιοσημείωτο θέμα με την μικρή ποδιά που αναφέρουν κάποιοι (για 48 νούμερο παπούτσι).
Voge SR1 ADV 125cc : Αξιόλογο λόγο τιμής & απόδοσης. Για αρχή εννοείται ότι χώμα δεν πατάει, το ξέρεις από τα "δρόμινα" λάστιχα & την απόκριση κινητήρα. Αρκετά ψηλό, ώστε να αισθάνομαι λες & είμαι πάνω σε enduro, αλλά να πω την αλήθεια το σχήμα του scooter δεν δίνει την ίδια ευκολία χειρισμού ενός enduro. Ο πίσω θα αισθάνεται ακόμα πιο ψηλά, & εάν γενικά ο συνήθης συνεπιβάτης σας έχει θέμα, θα έχει σίγουρα θέμα, αν & δεν ανέβασα 2ο άτομο να δω το βύθισμα των αμορτισέρ. Προσωπικά, μου άρεσε που μπορούσα να δω τον δρόμο πάνω από το μπροστινό αμάξι, δεν ξέρω σε καλά πλαγιάσματα εάν κρατάει ισορροπία, δεν το τσέκαρα. Τα αμορτισέρ ήταν αρκετά τίμια, προσφέρουν μία αίσθηση σιγουριάς. Η θέση οδήγησης σωστή χωρίς προβλήματα, αν & θα μπορούσε να είναι & σε λίγο καλύτερη απόσταση το τιμόνι. Πλαστικά να πω την αλήθεια, οπτικά δεν με πείθουν φαίνονται φτηνιάρικά αλλά είναι χοντρά & σίγουρα δεν έτριζε όπως το Yamaha. Το μεγαλύτερο "κακό" που ένιωσα ήταν το βαρύ τιμόνι. Το ένιωθα σαν 600αρα των 90s παρά σύγχρονο σκούτερ, αλλά η εμπειρία ου λέει ότι αυτή η αίσθηση βελτιώνεται όσο το μαθαίνεις το μηχανάκι.
voge SR16 200 (+170)cc : Πρώτη φορά τα έκανα πάνω σε scooter με φρενάρισμα, μόνος σε άδεια ευθεία χωρίς κανένα κίνδυνο. Στο 1ο 2λεπτο οδήγησης ήξερα ότι δεν μου κάνει, στα 8' πορείας ξεκίνησα για να το γυρίσω με πολύ προσοχή. Για να είμαι τίμιος, ο πωλητής με ενημέρωσε: "Αν & μοιάζει να χωράω, δεν βολεύτηκε κάνεις στο ύψος μου" & "Το νου σου στα φρεναρίσματα, ο ανεμοθώρακας δεν βολεύει & θα τον κουτουλάω, οι περισσότεροι τον βγάζουν". Ισχύει! άθλια θέση οδήγησης, έφευγα από την θέση μου σε κάθε φρενάρισμα, δεν βρήκα ποτέ ισορροπία & συνεχώς κουτούλαγα. Επιπλέον, το ύψος των ματιών μου ήταν στο όριο του ανεμοθώρακα, & η παραμόρφωση του πλαστικού μου διέλυε το οπτικό πεδίο. πάλευα να δω είτε από πάνω, είτε από κάτω αλλά δεν βόλευε. Το τιμόνι ακόμα πιο βαρύ από το SR1. Δεν θα το δανειζόμουν καν για να κάνω 500m.
ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ:
Πρακτικά μου έκαναν Honda(s) & Voge SR1 Adv.
To PCX χωρίς πίσω ABS & 300€ λιγότερα από το SH δεν μου βγάζει νόημα.
Για το SH η τεράστια ανησυχία μου είναι το κόστος συντήρησης & το παρκάρισμα στον δρόμο. Το φοβάμαι ότι ανά 6μηνο θα ψάχνω πανάκριβα ανταλλακτικά που θα λείπουν & αυτή θα είναι η καλή περίπτωση.
Οπότε κλείνω προς SR1 Adv που δεν είναι & τόσο καλοπουλημένο ή ακριβό, ώστε να υπάρχει ζήτηση "ελαφρώς μεταχειρισμένων ανταλλακτικών".
Voge SR1 ADV
Σε ελαφρώς μεταχειρισμένο (έως 2000χλμ, μαζί με service) το βρίσκω με <2500€ που είναι καλή περίπτωση δεδομένου ότι ούτως ή άλλως θα αλλάξω λάστιχα.
Επιπλέον σκάει μέχρι Φλεβάρη & το 200 (+170cc) που η αντιπροσωπία δεν θέλησε να μου πει κάποια τιμή (στο +/- 150€) που ρώτησα, το AI αναλύοντας την τιμολογιακή πολιτική & τα αντίστοιχα άλλα μοντέλα της Voge, το προβλέπει κάπου στα 3400-3500€.
Θέλω τις σκέψεις & τα σχόλια των φίλων μας.