• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Αγορά Αλυσίδας-γραναζιων και συντήρηση.

• Συντάκτης Συντάκτης Billybob
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ολα οσα σου εγραψαν ισχυουν γενικα για ολες τις μοτο.

Αλλα στο XTX σου υπαρχει ενα πρόβλημα σχεδιαστικο, μαλακια της Yamaha, που μειώνει σημαντικα την διαρκεια ζωής της αλυσιδας και των γραναζιων.
Το προβλημα ειναι το 15/45 που εχει απο μαμα και δινει λογο 3 ακριβως, κατι που πρεπει να αποφευγεται.
Θα σου προτεινα να αλλάξεις ελαφρως το γρανάζωμα κατα ενα δοντι πισω για να το αποφύγεις.

καλημερα,
γιατι το 3 πρεπει να αποφευγεται ? αν το κανεις +1 εκτος του -1 που προτινεις ειναι ΟΚ ? (ναι θα κοντυνει)

το ιδανικό είναι να ελέγχεται η τάνυση σε όλη την περίμετρο της αλυσίδας κι όχι σε 1 μόνο σημείο.

Το πλέον σωστό....
Αν η αλυσίδα αλλού έχει τζόγο και αλλού είναι τσιτωμένη, έχει ήδη χαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο....

καλημερα,
γιατι το 3 πρεπει να αποφευγεται ? αν το κανεις +1 εκτος του -1 που προτινεις ειναι ΟΚ ? (ναι θα κοντυνει)

Η σχέση δεν θα κοντύνει, θα μακρύνει ελάχιστα.
Ο λόγος είναι ότι τα ίδια δόντια των γραναζιών πέφτουν κάθε φορά στις ίδιες τρύπες της αλυσίδας με αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη φθορά τους....

Ολα οσα σου εγραψαν ισχυουν γενικα για ολες τις μοτο.

Αλλα στο XTX σου υπαρχει ενα πρόβλημα σχεδιαστικο, μαλακια της Yamaha, που μειώνει σημαντικα την διαρκεια ζωής της αλυσιδας και των γραναζιων.
Το προβλημα ειναι το 15/45 που εχει απο μαμα και δινει λογο 3 ακριβως, κατι που πρεπει να αποφευγεται.
Θα σου προτεινα να αλλάξεις ελαφρως το γρανάζωμα κατα ενα δοντι πισω για να το αποφύγεις.

Για ποιον λογο να αποφευγεται; Πρωτη φορα το ακουω.

καλημερα,

Το γιατι πρεπει να αποφευγεται ακεραιος λογος τελικης μεταδοσης δεν ειναι τοσο απλο να το περιγραψω. Ειναι θεμα που περιγραφεται στο μαθημα Στοιχεια Μηχανων στην Μηχανολογια.
Καπου το εχω ξαναπεριγραψει εδω μεσα παλιοτερα.
Αυτο που συμβαινει με ακεραιο λογο ειναι πως τα ιδια δοντια γραναζιων συναντουνται συνεχεια με τους ιδιους κρικους της αλυσιδας και μικρες ατελειες που παντα υπαρχουν μεγενθυνονται με αυτον τον τροπο.

Εγω δεν προτεινα +1 η -1, αυτο θα το αποφασισει ο κατοχος βασει των αναγκων του.

Το γιατι πρεπει να αποφευγεται ακεραιος λογος τελικης μεταδοσης δεν ειναι τοσο απλο να το περιγραψω. Ειναι θεμα που περιγραφεται στο μαθημα Στοιχεια Μηχανων στην Μηχανολογια.
Καπου το εχω ξαναπεριγραψει εδω μεσα παλιοτερα.
Αυτο που συμβαινει με ακεραιο λογο ειναι πως τα ιδια δοντια γραναζιων συναντουνται συνεχεια με τους ιδιους κρικους της αλυσιδας και μικρες ατελειες που παντα υπαρχουν μεγενθυνονται με αυτον τον τροπο.

Εγω δεν προτεινα +1 η -1, αυτο θα το αποφασισει ο κατοχος βασει των αναγκων του.

Δηλαδη αν αλλαξω στο δικο μου, με +1 δοντι θα ειναι καλυτερα απο θεμα ζωης της αλυσιδας.
Λεω +1 γιατι ειναι μικρο 125.
Να το εχω στο μυαλο μου σε οποια αλλαγη, για αυτο ρωταω.

Δηλαδη αν αλλαξω στο δικο μου, με +1 δοντι θα ειναι καλυτερα απο θεμα ζωης της αλυσιδας.

αλλο πραμα κανει το + ή - στο μπροστα κ αλλο στο πισω γραναζι
εξαρταται για ποιο μιλας

+1 δόντι μπροστά (η αναλογία είναι περίπου 1 μπρος προς 3 πίσω) μακραίνει πολύ η τελική μετάδοση και επειδή έχεις μικρά κυβικά, θα ψοφάει στις ανηφόρες αλλά και γενικά.
-1 δόντι Μπροστά κονταίνει αρκετά και "τελειώνει" νωρίς από στροφές η μηχανή.
Εφόσον δεν είναι 15/45 (που δεν νομίζω ότι είναι) στο δικό σου, άστο ως έχει.

+1 δόντι μπροστά (η αναλογία είναι περίπου 1 μπρος προς 3 πίσω) μακραίνει πολύ η τελική μετάδοση και επειδή έχεις μικρά κυβικά, θα ψοφάει στις ανηφόρες αλλά και γενικά.
-1 δόντι Μπροστά κονταίνει αρκετά και "τελειώνει" νωρίς από στροφές η μηχανή.
Εφόσον δεν είναι 15/45 (που δεν νομίζω ότι είναι) στο δικό σου, άστο ως έχει.

Αλλαζει και το πισω γραναζι ρε συ. Δεν χρειαζεται το μπροστα οπωσδηποτε.
Μπορει να το μακρυνει/κοντυνει ελαφρως παιζοντας απο πισω.

Αλλαζει και το πισω γραναζι ρε συ. Δεν χρειαζεται το μπροστα οπωσδηποτε.
Μπορει να το μακρυνει/κοντυνει ελαφρως παιζοντας απο πισω.

Εξυπακούεται αυτό ρε συ, βαριόμουν να τα γράψω όλα :p

Απλώς για το συγκεκριμένο δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποια αλλαγή.....

Αλλαζουμε πολυ πιο ευκολα,γρηγορα και πιο φθηνα σε κοντυτερη μεταδοση αν αλλαξουμε μπροστινο .

Big , κοιτα τι βρηκα !
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=129376&highlight=Γραναζωμα+adv

Ενας γενικος μπουσουλας μετα απο πολλες αλλαγες ειναι πως αν κανεις χιλιομετρα σε ανοιχτους δρομους , δεν υπαρχει λογος να κοντηνεις τη μεταδοση σε μια μοτο.
Αν κινησαι πολυ επαρχιακο ή ακομα και χωματινες διαδρομες , ειναι καλυτερο το κοντο.
Με το 950 που πηγαινα στα χωματα , πολυ επαρχιακο και σπανια εθνικη , το πιο κοντο μου αρεσε περισσοτερο.
Με το Αφρικα τωρα που κανω σχετικα πιο πολυ εθνικη σε σχεση με παλια , το σκεφτωμαι αν θα το βαλω απανω ή οχι .
Εχω ήδη ενα μικροτερο μπροστινο στο συρταρι.

Αλλαζουμε πολυ πιο ευκολα,γρηγορα και πιο φθηνα σε κοντυτερη μεταδοση αν αλλαξουμε μπροστινο .

Big , κοιτα τι βρηκα !
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=129376&highlight=Γραναζωμα+adv

Ενας γενικος μπουσουλας μετα απο πολλες αλλαγες ειναι πως αν κανεις χιλιομετρα σε ανοιχτους δρομους , δεν υπαρχει λογος να κοντηνεις τη μεταδοση σε μια μοτο.
Αν κινησαι πολυ επαρχιακο ή ακομα και χωματινες διαδρομες , ειναι καλυτερο το κοντο.
Με το 950 που πηγαινα στα χωματα , πολυ επαρχιακο και σπανια εθνικη , το πιο κοντο μου αρεσε περισσοτερο.
Με το Αφρικα τωρα που κανω σχετικα πιο πολυ εθνικη σε σχεση με παλια , το σκεφτωμαι αν θα το βαλω απανω ή οχι .
Εχω ήδη ενα μικροτερο μπροστινο στο συρταρι.

Αν, όμως, θες να το μακρύνεις/κοντύνεις σε μικρότερη αναλογία, εκεί αναγκαστικά παίζεις με το πίσω καθώς ένα δόντι εμπρός ισοδυναμεί με (περίπου) 3 πίσω....

Στο 125 η μεταδοση ειναι τελεια,δεν χρειαζεται κατι,ετσι και αλλιως εισαι ολη την ωρα στην αλλαγη,καλη συντηρηση στην αλυσιδα και αφηνεις την μεταδοση ως εχει.

Εγώ πάντως 30+ χρόνια που οδηγώ μηχανάκια δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την αλυσίδα και ουδέποτε είχα πρόβλημα.

Υποθέτω ότι μου την σενιάρουν στο κάθε service αλλιώς φαντάζομαι θα είχε κλατάρει.

Τώρα ας πούμε είμαι στα 36000 χλμ στο MT-07 και δεν την έχω ακουμπήσει. Μου είπαν βέβαια στο τελευταίο service ότι θα μου την αλλάξουν (όπως και τα αλυσιδογράναζα) στα 40000 χλμ οπότε φαίνεται ότι κάποιος εκεί μέσα στο service της Yamaha την κοιτάζει :lol:

Εγώ πάντως 30+ χρόνια που οδηγώ μηχανάκια δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την αλυσίδα και ουδέποτε είχα πρόβλημα.

Υποθέτω ότι μου την σενιάρουν στο κάθε service αλλιώς φαντάζομαι θα είχε κλατάρει.

Τώρα ας πούμε είμαι στα 36000 χλμ στο MT-07 και δεν την έχω ακουμπήσει. Μου είπαν βέβαια στο τελευταίο service ότι θα μου την αλλάξουν (όπως και τα αλυσιδογράναζα) στα 40000 χλμ οπότε φαίνεται ότι κάποιος εκεί μέσα στο service της Yamaha την κοιτάζει :lol:

Οσο κακο μπορει να ειναι το να μην ασχολεισαι με τα μηχανολογικα της μηχανης τοσο ειναι και χαρισμα.
Δεν σε νοιάζει τιποτα απλα καβαλας...

Πίσω
Μπλουζα