Πριν διαβάσετε παρακάτω θέλω να σας πληροφορήσω οτι αν μου δώσετε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρικό κύκλωμα, το πιθανότερο είναι να βάλω φωτιά! Όσα θα γράψω προέρχονται από κάτι λίγα που θυμάμαι απ’ την εποχή που η νεκρά θάλασσα ήταν ακόμα άρρωστη και εγώ πήγαινα ακόμα σχολείο και από έρευνα που έκανα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό τσιγάρο, προκειμένου να μην απαλλάξω τη γυναίκα μου απ’ την άσχημη φάτσα μου!
Καιρό ήθελα να γράψω δυο λόγια για τις μπαταρίες, όχι για να γίνουμε εξπέρ, όπως καταλάβατε ούτε εγώ είμαι, αλλά κυρίως για να αποφεύγουμε λάθη που μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Θα επικεντρωθούμε στο πιο συνηθισμένο και διαδεδομένο μέγεθος 18650, που χρησιμοποιείται στις περισσότερες συσκευές. Ηλεκτρικά εργαλεία, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά τσιγάρα, φακοί, Η/Υ κ.α. Τα περισσότερα που θα γράψω όμως, ισχύουν για όλους τους τύπους μπαταριών.
Οι διαστάσεις μιας 18650 βγαίνουν απ’ την ονομασία της. Εχει 18μμ πάχος και 65mm μήκος. Το 0 λένε οτι σημαίνει πως είναι στρογγυλή αλλά μπορεί να λένε και μαλακίες! lol Φυσικά αυτές οι διαστάσεις μπορεί να διαφέρουν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα τις περισσότερες φορές. Μπορεί πχ το πάχος να είναι 18.3 ή το μήκος 67mm. Σε αυτές που έχουν προστασία το μήκος μπορεί να ξεπερνά 69μμ (εξαρτάται και απ’ την εταιρία) και δύσκολα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές που δεν είναι κατασκευασμένες για να τις δέχονται.
Διαφορές υπάρχουν και στο κουμπί/βυζί/κεφάλι ή όπως αλλιώς το αποκαλούμε! Συνήθως ο θετικός πόλος είναι φλατ αλλά υπάρχουν και με μεγάλο ή μικρό στην περίμετρο κουμπί, το οποίο μπορεί να προεξέχει λίγο ή πολύ. Κάποιες συσκευές δε θα δεχτούν τον έναν ή τον άλλο τύπο, ενώ άλλες θα λειτουργήσουν με οτιδήποτε βάλουμε!
Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός! Δεν είναι φτιαγμένες για χρήση σε συσκευές αλλά σε συστοιχίες! Δεν απευθύνονται σε εμάς αλλά σε εταιρίες! Κάποιες το γράφουν και επάνω.. " DO NOT USE OUTSIDE OF BATTERY PACK".
Όσες έχουν κάποιο είδος προστασίας, έχει προστεθεί από άλλες εταιρίες ,ενώ σε πολλές μάρκες το ίδιο γίνεται και με το είδος του θετικού πόλου!