Σελίδα 1 από 14 12345611 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 199

Θέμα: Επιλέγοντας τις σωστές μπαταρίες!

  1. #1
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802

    Επιλέγοντας τις σωστές μπαταρίες!

    Πριν διαβάσετε παρακάτω θέλω να σας πληροφορήσω οτι αν μου δώσετε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρικό κύκλωμα, το πιθανότερο είναι να βάλω φωτιά! Όσα θα γράψω προέρχονται από κάτι λίγα που θυμάμαι απ’ την εποχή που η νεκρά θάλασσα ήταν ακόμα άρρωστη και εγώ πήγαινα ακόμα σχολείο και από έρευνα που έκανα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ ηλεκτρονικό τσιγάρο, προκειμένου να μην απαλλάξω τη γυναίκα μου απ’ την άσχημη φάτσα μου!

    Καιρό ήθελα να γράψω δυο λόγια για τις μπαταρίες, όχι για να γίνουμε εξπέρ, όπως καταλάβατε ούτε εγώ είμαι, αλλά κυρίως για να αποφεύγουμε λάθη που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

    Θα επικεντρωθούμε στο πιο συνηθισμένο και διαδεδομένο μέγεθος 18650, που χρησιμοποιείται στις περισσότερες συσκευές. Ηλεκτρικά εργαλεία, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά τσιγάρα, φακοί, Η/Υ κ.α. Τα περισσότερα που θα γράψω όμως, ισχύουν για όλους τους τύπους μπαταριών.

    Οι διαστάσεις μιας 18650 βγαίνουν απ’ την ονομασία της. Εχει 18μμ πάχος και 65mm μήκος. Το 0 λένε οτι σημαίνει πως είναι στρογγυλή αλλά μπορεί να λένε και μαλακίες! lol Φυσικά αυτές οι διαστάσεις μπορεί να διαφέρουν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόβλημα τις περισσότερες φορές. Μπορεί πχ το πάχος να είναι 18.3 ή το μήκος 67mm. Σε αυτές που έχουν προστασία το μήκος μπορεί να ξεπερνά 69μμ (εξαρτάται και απ’ την εταιρία) και δύσκολα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές που δεν είναι κατασκευασμένες για να τις δέχονται.

    Διαφορές υπάρχουν και στο κουμπί/βυζί/κεφάλι ή όπως αλλιώς το αποκαλούμε! Συνήθως ο θετικός πόλος είναι φλατ αλλά υπάρχουν και με μεγάλο ή μικρό στην περίμετρο κουμπί, το οποίο μπορεί να προεξέχει λίγο ή πολύ. Κάποιες συσκευές δε θα δεχτούν τον έναν ή τον άλλο τύπο, ενώ άλλες θα λειτουργήσουν με οτιδήποτε βάλουμε!
    Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός! Δεν είναι φτιαγμένες για χρήση σε συσκευές αλλά σε συστοιχίες! Δεν απευθύνονται σε εμάς αλλά σε εταιρίες! Κάποιες το γράφουν και επάνω.. " DO NOT USE OUTSIDE OF BATTERY PACK".
    Όσες έχουν κάποιο είδος προστασίας, έχει προστεθεί από άλλες εταιρίες ,ενώ σε πολλές μάρκες το ίδιο γίνεται και με το είδος του θετικού πόλου!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 08/09/2019 στις 00:58.
    Sent from me using a computer.

  2. #2
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Όσο αφορά την χημεία, διαβάζουμε οτι αυτή η μπαταρία είναι ICR, ΙΝR, ΙΜR κτλ. Λένε οτι οι ICR είναι επικίνδυνες γιατί έχουν το τάδε στοιχείο που είναι πιο ασταθές κτλ, κτλ..
    Καταρχάς αυτά τα ακρωνύμια ελάχιστα έχουν να κάνουν με τη χημεία της μπαταρίας και για τον μόνο που έχουν αξία είναι ο κατασκευαστής της! Με απλά λόγια, αυτά τα ακρωνύμια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ. Ναι, αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν συγκεκριμένα στοιχεία στην σύσταση της, αλλά στη συνέχεια η χημική σύσταση των μπαταριών έγινε τόσο πολύπλοκη, που δεν είναι δυνατόν πλέον να χρησιμοποιηθούν με αξιοπιστία.

    Σήμερα η χημική σύσταση των μπαταριών είναι υβρίδιο αυτών που χρησιμοποιούνταν κάποτε και περιγράφονταν με κάποια ακρωνύμια. Δεν αποκλείεται, το οξείδιο του κοβαλτίου με πρόσμιξη λιθίου (ή κάτι τέτοιο) να χρησιμοποιείται ακόμα και σε μπαταρίες που δεν γράφουν ICR. Παράδειγμα η πολύ καλή και δημοφιλής LG HE4 η οποία “ειναι μια ICR”. H συγκεκριμένη είναι 2500mah και 20Α. Ζεσταινόταν λιγότερο απ’ την LG HE2 η οποία ήταν ΙΜR ή ΝΜC (Nickel manganese cobalt) και άντεχε περισσότερους κύκλους στον μέγιστο ρυθμό αποφόρτισης. Η κατώτερη τάση βέβαια ήταν στα 2.5V έναντι των εντυπωσιακών 2V της ΗΕ2 αλλά πόση σημασία έχει όταν οι περισσότερες συσκευές έχουν το cut off πάνω απ το 2.8?

    Οπότε ελάχιστα ασχολούμαστε με τη χημεία της κάθε μπαταρίας και ειναι το τελευταίο που μας νοιάζει απ’ όλα όσα γράφει η μπαταρία επάνω. Όλες οι μπαταρίες είναι επικίνδυνες όταν δε χρησιμοποιούνται σωστά και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην “ασφαλή” σύσταση της μπαταρίας αλλά στη σωστή επιλογή και χρήση της! Και η σωστή χρήση πηγάζει απ’ τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας και τις απαιτήσεις που έχει η συσκευή που θα την χρησιμοποιήσουμε! Αν θέλουμε να εντρυφήσουμε και να ασχοληθούμε και με τη χημική σύσταση των μπαταριών αυτών δεν είναι κακό, αλλά μάλλον δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί προς το παρόν!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:04.
    Sent from me using a computer.

  3. #3
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Τα ονομαστικά Volt μιας 18650 είναι 3.7. Και λέω ονομαστικά γιατί πλήρως φορτισμένη είναι 4.2V.
    Απ’ τα 4.2 η τάση πέφτει γρήγορα μέχρι τα 3.7 και τα 3.6 όπου μένει για αρκετή ώρα και έπειτα συνεχίζει πάλι με γοργό ρυθμό μέχρι το κατώτατο επιτρεπτό σημείο.

    Η κατώτατη τάση ασφαλείας διαφέρει από μπαταρία σε μπαταρία αλλά πολλές ηλεκτρονικές συσκευές είναι ρυθμισμένες να σταματούν να λειτουργούν (cut off) όταν φτάσει τα 3,2 με 3V. Πολλές μπαταρίες δουλεύουν ανετα μέχρι τα 2.8V ενώ κάποιες άλλες (ανάλογα με τη χημική τους σύσταση) μπορούν να φτάσουν και τα 2.5V. Όσο πιο χαμηλά πάμε τόσο πιο γρήγορα μειώνουμε την αντοχή της μπαταρίας μας στο χρόνο, ενώ εύκολα μπορούμε και να την καταστρέψουμε ή να την κάνουμε επικίνδυνη (θα δούμε παρακάτω γιατί).
    Τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς σε ποια τάση θα θεωρεί η συσκευή μας την μπαταρία άδεια για να σταματήσει να την χρησιμοποιεί. Ούτε είναι τόσο εύκολο για εμάς να ελέγξουμε την πραγματική τάση, διότι απ’ τη στιγμή που θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μια μπαταρία η οποία έφτασε στο κατώτατο επιτρεπτό σημείο αποφόρτισης, πχ 2.8V, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα η ένδειξή της θα έχει φτάσει πάνω απ’ το 3.2 ενώ σε λιγότερο από 30” θα δείχνει τάση κοντά στα 3.5V (ή κάπου τόσο). Παρ’ όλα αυτά η μπαταρία αυτή είναι άδεια και αν τη χρησιμοποιήσουμε ξανά, θα την καταστρέψουμε.
    Sent from me using a computer.

  4. #4
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Αλλά ας πούμε πως επιλέγουμε τη σωστή μπαταρία, που είναι και το σημαντικότερο που πρέπει να μας απασχολεί. Για να γίνει όμως αυτό ίσως πρέπει να μάθουμε πρώτα πως λειτουργούν αυτές και τα κυκλώματα που της οδηγούν! Μόνο έτσι μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη μπαταρία για το φακό μας, ποια να βάλω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μου και ποια είναι κατάλληλη για τη συστοιχία που θέλω να φτιάξω!

    Εκεί έξω υπάρχουν 10δες διαφορετικές με διαφορετικά στοιχεία επάνω τους. Οι περισσότερες με μεγάλα γράμματα αναφέρουν πόσα mah είναι. Τα mah είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας και όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο καλύτερα! Βασικά δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι η υψηλή χωρητικότητα δεν έρχεται χωρίς κόστος, αλλά μια μπαταρία με πολλά mah θα λειτουργεί την συσκευή μου για περισσότερη ώρα.
    Θα την λειτουργεί όμως?
    Αν ναι, θα τη λειτουργεί με ασφάλεια?
    Από που προέρχεται ο κίνδυνος?
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:41.
    Sent from me using a computer.

  5. #5
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Χωρητικότητα είναι η ποσότητα του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να προσφέρει μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, μέχρι να φτάσει στην ελάχιστη επιτρεπτή τάση.
    Mah είναι το μιλιαμπερ (mΑ) / ώρα (h). 1000mΑ ισούνται με 1Α.
    Οπότε, μας λέει πόσα αμπέρ μπορεί να προσφέρει, για δεδομένη χρονική διάρκεια.
    Μια μπαταρία 3000mah θα προσφέρει ρεύμα έντασης 3Α για μία ώρα ή 1Α για 3 ώρες. Ή μισό αμπέρ για 6 ώρες!
    Τέλεια! Παίρνω λοιπόν αυτή τη μπαταρία την βάζω σε ένα powerbank 1Α και μέσα σε 3 ώρες μου έχει φορτίσει το κινητό. Αν τη βάλω σε powerbank που μπορεί να δώσει 2Α θα μου φορτίσει το κινητό σε 1.5ώρα. (θεωρητικά όλα αυτά γιατί στην ουσία παρεμβαίνουν κι άλλοι παράγοντες).

    Πριν συνεχίσω να πω δυο πραγματάκια που πιθανότατα τα έχουμε ξεχάσει, γιατί είμαστε και κάποιας ηλικίας, αλλά μας ενδιαφέρουν.

    -Βολτ (V) είναι η τάση. Η δύναμη δλδ που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια να κινηθούν μέσα σε έναν αγωγό και προέρχεται απ’ την διαφορά δυναμικού που υπάρχει στα άκρα του αγωγού. Προέρχεται απ’ την χημική σύσταση της μπαταρίας και αλλάζει καθώς η μπαταρία αποφορτίζεται.
    -Αντίσταση (Ωhm) είναι η αντίσταση που συναντούν τα ηλεκτρόνια στην κίνησή τους μέσα στον αγωγό.
    -Αμπέρ (Α) είναι η ένταση. Δλδ ο ρυθμός ροής των ηλεκτρονίων (πόσο γρήγορα κινούνται). Σύμφωνα με τον νόμο του Ωhm έχουμε: Α = V/Ωhm.
    Τα Α μπορούμε να πούμε οτι είναι και ο ρυθμός αποφόρτισης μιας μπαταρίας.
    -Βατ (W) είναι το έργο που παράγει η κίνηση των ηλεκτρονίων και ισούται με W = V x A.

    Αν είχαμε έναν αγωγό με νερό, V θα ήταν το μέγεθος της αντλίας που θα διοχέτευε το νερό μέσα στον αγωγό, Α θα ήταν η πίεση του νερού μέσα στον αγωγό ή αλλιώς πόσο γρήγορα θα κινούνταν αυτό και Ω θα ήταν ένα εμπόδιο στην μέση του αγωγού πχ μια πεταλούδα. W θα ήταν το έργο που παράγει η κίνηση του νερού. Πχ να γυρίσει την πεταλούδα με χ ταχύτητα, πριν καταλήξει και πάλι στη δεξαμενή, η οποία είναι η μπαταρία μας, για να το οδηγήσει η αντλία και πάλι στον αγωγό!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:43.
    Sent from me using a computer.

  6. #6
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Πως συνδέονται αυτά μεταξύ τους?
    Εστω λοιπόν οτι έχουμε έναν λαμπτήρα με αντίσταση 0.3Ω και τον συνδέουμε με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία με 4.2V Χωρίς κανένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, θα δώσει 4.2V που μπορεί, οπότε..

    Α =V/Ω = 4.2 / 0.3 = 14
    Θα δώσει λοιπόν ρεύμα έντασης 14A ενώ τα W θα είναι:

    W = V x A= 4.2 x 14 = 58.8

    Κάπως έτσι λειτουργούν και τα μηχανικά μοντάκια ηλεκτρονικών τσιγάρων! Είναι ασφαλές να συνδέσουμε αυτή τη μπαταρία σε αυτό το σύστημα? Μπορεί να δώσει αυτή η μπαταρία 14Α συνέχεια?

    Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι τα W που στην ουσία είναι και το “έργο” που παράγει η κίνηση των ηλεκτρονίων και κατ’ επέκταση το ζητούμενο από μια μπαταρία ή ηλεκτρική πηγή ενέργειας.
    Το πρόβλημα εδώ είναι οτι τα V της μπαταρίας δεν είναι σταθερά αλλά σταδιακά μειώνονται όπως περιέγραψα παραπάνω. Όταν η μπαταρία μας φτάσει στα 3.7V, τα W θα είναι :

    Α=3.7 / 0.3 = 12.3
    W=12.3 x 3.7 = 45.5

    Κάπως έτσι λειτουργούσαν και οι παλιοί φακοί οι οποίοι καθώς άδειαζε η μπαταρία η απόδοσή τους μειωνόταν!

    Καθώς η ταση της μπαταρίας θα πέφτει, τα W θα μειώνονται κι άλλο!

    Μπορούμε όμως να ορίσουμε εμείς πόσα W θα φτάνουν στην αντίστασή της συσκευής μας, παρεμβάλλοντας ηλεκτρονικά κυκλώματα (σταθεροποιητές ή σε απλά Ελληνικά regulators) που αυξομειώνουν την αντίσταση. Παρεμβάλουν ουσιαστικά μια άλλη αντίσταση στην μπαταρία και την κάνουν να αυξήσει τα Α, ώστε το γινόμενο Α x V να είναι το ίδιο, παρόλο που τα V έχουν πέσει.


    Έστω οτι στο παραπάνω παράδειγμα εμείς δε θέλουμε περισσότερα από 45W ενέργειας αλλά ούτε και λιγότερα. Συνδέουμε στο κύκλωμα μια μπαταρία 18650 πλήρως φορτισμένη στα 4.2V και μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και εσωτερικών αντιστάσεων σε μια πλακέτα, την κάνουμε να βλέπει αντίσταση 0.39Ω. Έτσι τώρα έχουμε:
    Α =4.2/0.39=10.8
    W =4.2x10.8=45

    Δηλαδή, έχουμε 45W από πλήρως φορτισμένη μπαταρία, αντί για 58.8 που είχαμε πριν. Στην πραγματική μας αντίσταση που παραμένει 0.3Ω θα φτάσουν 45W.

    Καθώς αδειάζει η μπαταρία το ηλεκτρονικό σύστημα θα αλλάζει την τιμή της αντίστασης ώστε να δίνει πάντα σταθερα W στον λαμπτήρα, του οποίου η αντίσταση δεν αλλάζει αλλά παραμένει πάντα σταθερή στα 0.3Ω

    Όταν η τάση της μπαταρίας πέσει στο 3.2 η τιμή της αντίστασης του σταθεροποιητή μας θα είναι 0.22 έτσι ώστε η μπαταρία να αυξήσει τα Α που θα στείλει στην πραγματική μας αντίσταση που είναι 0.3Ω.

    Α=3.2/0.22= 14.1
    W=3.2x14.1=45

    Οπότε βλέπουμε πως είτε έχουμε μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, είτε έχουμε μια μπαταρία που είναι λίγο πριν το τέλος της τα W παραμένουν σταθερά. Το μονο που αλλάζει είναι τα Α και η εσωτερική αντίσταση του σταθεροποιητή μας που κάνει την μπαταρία μας να στέλνει όλο και περισσότερα Α καθώς αδειάζει, ώστε το έργο (W) που παράγει να είναι σταθερό.

    Κάπως έτσι λειτουργούν τα ηλεκτρονικά μοντάκια αλλά και πολλές άλλες συσκευές! Οι περισσότερες θα έλεγα μάλλον!

    Αν η τάση της μπαταρίας μειωθεί κι άλλο, τα αμπέρ θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. Αν πρόκειται για ηλεκτρονικό τσιγάρο και αυξήσουμε τα W που θέλουμε να φτάνουν στην αντίσταση, τα αμπέρ θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ γιατί το μοντάκι μας θα μειώσει ακόμα πιο πολύ την αντίσταση που παρεμβάλει στην μπαταρία μας!

    Για να μην αφήνουμε εκκρεμότητες δεν αλλάζουν μόνο τα W που φτάνουν στην αντίστασή μας αλλά και τα V.
    V=AxΩ
    οπότε αλλάζοντας την τιμή της αντίστασης μέσω της πλακέτας που παρεμβάλαμε αλλάζουμε και τα V. Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων το βλέπουν αυτό live στις οθόνες τους. Φυσικά η τιμή της αντίστασης που έχει φακός μας ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο μας δεν αλλάζει, ενώ τα V που έχει η μπαταρία μας δεν είναι αυτά που φαίνονται στην έξοδο της πλακέτας!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:08.
    Sent from me using a computer.

  7. #7
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Πάμε τώρα να επιλέξουμε τη σωστή μπαταρία.
    Όπως είπα η μεγάλη χωρητικότητα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και το κόστος είναι ο ρυθμός αποφόρτισης (τα Α)! Οι μπαταρίες με μεγάλη χωρητικότητα έχουν μικρό ρυθμό αποφόρτισης. Ή αλλιώς οι μπαταρίες με πολλά mah έχουν λίγα Α. Ναι ξέρω! Είναι σα να έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα μεγάλο βαρέλι με μια μικρή τρύπα και ένα μικρό βαρέλι με μια μεγάλη τρύπα! Το πρώτο θα μας δώσει περισσότερο νερό σε περισσότερο χρόνο ενώ το δεύτερο θα μας δώσει λιγότερο νερό αλλά πιο γρήγορα! Τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε? Τι είναι αυτό που χρειάζεται η συσκευή μας?

    Στο παραπάνω παράδειγμα με τον λαμπτήρα, είμαστε σίγουροι οτι η μπαταρία μας μπορεί να δώσει τα απαιτούμενα Α συνεχόμενα, χωρίς να υπερθερμανθεί και να γίνει επικίνδυνη? Είδαμε οτι παρόλο που με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη χρειαζόμασταν περίπου 10Α, καθώς άδειαζε απαιτούνταν πάνω από 14Α. Στο μηχανικό σύνολο, απαιτούσε 14A όσο ήταν φορτισμένη δίνοντας όμως περισσότερη ενέργεια (W).

    Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω μπαταρία ειναι ο ρυθμός αποφόρτισης που μου προσφέρει, σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχει η συσκευή στην οποία θα την χρησιμοποιήσω και έπειτα να δω ποια μου προσφέρει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, για τον δεδομένο ρυθμό αποφόρτισης.
    Φυσικά δίνω και ένα όριο ασφαλείας. Αν χρειάζομαι μέγιστο ρυθμό αποφόρτισης 8Α τότε μια μπαταρία με 15Α είναι απόλυτα ασφαλής. Ίσως και μια με 10A! Σε γενικές γραμμές μια μπαταρία 20Α είναι απόλυτα ασφαλής για ηλεκτρονικά μοντάκια με νορμάλ αντιστάσεις. Στα 25Α και πάνω μπορούμε να δουλεύουμε υπερβολικά χαμηλές αντιστάσεις με πολλά W χωρίς να υπάρχει ανάγκη για προστατευτικά κυκλώματα στην μπαταρία μας! Ο ρυθμός αποφόρτισης είναι αυτός που κάνει την μπαταρία να ζεσταίνεται και να γίνεται ασταθής, οπότε επιλέγω με βάση τις ανάγκες μου!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:46.
    Sent from me using a computer.

  8. #8
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Ένα γενικό πλάνο του τι μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία στη χημική σύσταση των μπαταριών λιθίου, ειναι το παρακάτω.

    Μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας 3300 – 3500 mah με ρυθμό αποφόρτισης από 5 μέχρι 10Α. Ιδανική χρήση σε powerbank και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης.

    Μπαταρίες με 3000mah με μέγιστο ρυθμό αποφόρτισης τα 15Α. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε powerbank, φακούς αλλά και μοντάκια ηλεκτρονικών τσιγάρων, χωρίς υπερβολές στις αντιστάσεις. Μπαταρίες από επώνυμους κατασκευαστές μπορούν να δώσουν και παραπάνω από 15Α για μικρό διάστημα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος.

    Μπαταρίες 2500 – 2600 mah με 20-25Α. Απόλυτα ασφαλείς για ηλεκτρονικά τσιγάρα με χαμηλές αντιστάσεις και πολλά W. Για μηχανικά μοντάκια και γενικά συσκευές με απαιτήσεις.

    2000mah – 25-30A για μηχανικά μοντάκια σεταρισμένα στο όριο και συσκευές που απαιτούν περισσότερα V απ’ αυτά που δίνει η μπαταρία μας. Σε κάποιες συσκευές παίζει ρόλο και η πτώση της τάσης όταν “πατάμε το κουμπί”. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μπαταρίες υψηλού ρυθμού αποφόρτισης είναι ιδανικές, αφού η εσωτερική αντίσταση στις μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας είναι μεγαλύτερη.

    Δε μπορώ να βάλω μια μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας σε ηλεκτρονικό τσιγάρο! Αν ειμαι τυχερός θα δω τη φάτσα μου καμμένη στις ειδήσεις των 9! Δεν υπάρχει λόγος να επιλέγουμε μπαταρίες με υψηλό ρυθμό αποφόρτισης για powerbank ή φακούς με μικρές αποδόσεις.

    Οι κατασκευαστές μπαταριών δεν είναι πολλοί! Samsung, LG, Sony (murata), Sanyo και Panasonic.
    Ας δούμε τι έχουν να μας προσφέρουν αυτοί!

    Ενδεικτικά:

    Sanyo NCR18650GA 3300mah 10Α
    LG MJ1 3500mah 10A
    Panasonic NCR18650G 3600mah 4.86A
    Panasonic NCR18650B 3350mah 6.7A

    Sony VTC6 3000mah 15A
    samsung 30Q 3000mah 15A
    LG HG2 3000mah 20A

    Samsung 25R 2500mah 20A
    sony vtc5A 2500mah 25A

    Samsung 20S 2000 30A
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 12:22.
    Sent from me using a computer.

  9. #9
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Ας δούμε και μια άλλη άγνωστη μάρκα. Κάποια prodna ή κάπως έτσι!


    50A 3100 mAh
    40A 2500 mAh
    40A 3000 mAh
    35A 3500 mAh

    Τέλεια ε? Ας αποφύγουμε τις υπερβολές και ας πάρουμε την τελευταία με την μεγαλύτερη χωρητικότητα και με αρκετά αμπέρ ακόμα και για την πιο απαιτητική συσκευή!
    Yeah right! Good luck! Πλύνε τα δόντια πριν τη βάλεις σε ηλεκτρονικό τσιγάρο!

    Θα το πω απλά! Δεν υπάρχει μπαταρία με καλύτερα χαρακτηριστικά απ’ αυτά που έχουν να μας προσφέρουν οι παραπάνω κατασκευαστές.

    Ούτε η nitecore φτιαχνει μπαταρίες, ούτε η Olight ούτε Vapesel και σίγουρα ούτε η prodna! Όσοι κατασκευαστές φακών, ηλεκτρονικών τσιγάρων, ηλεκτρικών συσκευών κτλ, σέβονται τον εαυτό τους και πάνω απ’ όλα τον πελάτη τους, θα πάρουν μια μπαταρία των παραπάνω κατασκευαστών μπαταριών, θα αναγράψουν τα σωστά στοιχεία και δίπλα θα βάλουν την επωνυμία τους.
    Οι περισσότεροι όμως σοβαροί κατασκευαστές, βάζουν μεν μια επώνυμη μπαταρία αλλά τα στοιχεία που αναγράφουν επάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα! Πχ κάτω απ’ το περιτύλιγμα θα είναι μια πολύ καλή sony vtc5a με 2500mah και 25A αλλά το περιτύλιγμα θα λέει για 3500mah και 25A.
    Ακόμα χειρότερα αν η μπαταρία είναι μια vtc6 με 3000mah και 15Α και το περιτύλιγμα γράφει 3500mah και 20Α.
    To να μας δουλεύουν με τη χωρητικότητα δεν είναι τόσο επικίνδυνο! Το να αναγράφουν περισσότερα Α απ’ ότι μπορεί πραγματικά να δώσει, είναι ότι χειρότερο!

    Το πραγματικά επικίνδυνο όμως προέρχεται από άγνωστες μάρκες που χρησιμοποιούν κινέζικες μπαταρίες άθλιας ποιότητας! No name μπαταρίες έχουν εμφανιστεί και κάτω από περιτύλιγμα σοβαρών εταιριών!

    Γενικά δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας μας, όταν αυτή δεν προέρχεται απ’ τον κατασκευαστή της! Ακόμα και αν ξέρουμε οτι η τάδε nitecore είναι μια sony vtc, δεν ξέρουμε αν αύριο αυτό αλλάξει!
    Αν δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτές τις μπαταρίες και δεν έχω σκοπό να διαβάσω όλο αυτό το κατεβατό, ναι, θα πάρω την μπαταρία που μου δίνει η nitecore για τον φακό της, ή η fenix για τον δικό της φακό και θα την χρησιμοποιήσω μόνο εκεί που μου προτείνει!
    Δε θα πάρω μια nitecore να την βάλω στο ηλεκτρονικό μου τσιγάρο, γιατί ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΧΕΙ!!! ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΩΝ “ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΏΝ”.

    Για να χρησιμοποιήσω με ασφάλεια μια μπαταρία θα πρέπει να γνωρίζω τις απαιτήσεις που έχει η συσκευή μου ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ της μπαταρίας! O κατασκευαστής ξαναλέω και όχι η efest που είναι μεταποιητής!
    Μόνο ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τα στοιχεία που δίνει και αυτά τα στοιχεία δεν τα ψυχανεμίστηκε! Εχει εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ για τα τεστ γιατί είναι υπόλογος για τα στοιχεία που δίνει!
    Παραπάνω έγραψα οτι η LG HG20 ειναι 3000mah και 20A. Οι άλλες δύο sony και samsung για τις μπαταρίες τους που είναι 3000mah, δίνουν 15Α. Τι ξέρει η LG που δεν ξέρουν οι άλλες δύο? Βασικά τίποτα! Η LG αναφέρει στο data sheet οτι οι μετρήσεις με 20Α ξεπερνούσαν κάποιο όριο θερμοκρασίας!
    Τότε γιατί έγραψε 20Α και όχι 15? Γιατί οι άλλες δυο να μη γράψουν και αυτές 20Α? Η απάντηση είναι μάλλον στη χημεία.
    Ίδια χημική σύσταση έχουν αυτές οι 3 μπαταρίες? Την ίδια συμπεριφορά έχουν στην θερμοκρασία και είναι ίδια τα όρια τους?
    Εμπιστευόμαστε τις μετρήσεις των κατασκευαστών αλλά ελέγχουμε τις προδιαγραφές των μπαταριών για τη χρήση που προορίζονται! Αν δεν ξέρουμε άριστα τι κάνουμε, αφήνουμε το σπορ πριν πάθουμε καμιά ζημιά, ή απλούστατα δεν ασχολούμαστε με τα όρια. Αν θέλω μια μπαταρία 20Α και δεν ξέρω αν η HG20 είναι η κατάλληλη, θα βάλω μια 2500 με 20 ή 25Α για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο! Αν δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί σε μια συστοιχία εγκαταλείπω το σπορ, πριν αρχίσουν τα βεγγαλικά!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 12:25.
    Sent from me using a computer.

  10. #10
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Κάποιες μπαταρίες έχουν προστασία! Η προστασία δεν είναι τίποτε άλλο από μια ασφάλεια που θα καεί όταν περάσει περισσότερο ρεύμα απ’ το επιτρεπτό (δεν ξέρω αν ασχολούνται και με τη θερμοκρασία). Βασικά είναι ένα mini κυκλωματάκι που παρεμβάλεται στον θετικό πόλο! Τοποθετείται πάντα από τρίτες εταιρίες για λογαριασμό άλλων και σκοπό έχει να μην επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία μας πέρα απ’ τα όριά της!
    Είναι καλό? Χμμ… Εξαρτάται! Αν κάποιος κατάλαβε τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο! Ναι, μας προσφέρει μια έχτρα ασφάλεια αλλά..

    1ον αυξάνει την αντίσταση της μπαταρίας! Δεν αναφέρθηκα καν στην εσωτερική αντίσταση των μπαταριών και ούτε θα το κάνω αλλά είναι ένα αναγκαίο κακό! Όσο μικρότερη τόσο καλύτερα!
    2ον αυξάνει το μήκος της μπαταρίας η οποία μετά δε χωρά σε όλες τις συσκευές!
    3ον. Δεν πρέπει να το εμπιστευόμαστε! Πρέπει να χρησιμοποιούμε την μπαταρία μας σα να μην υπάρχει γιατί μπορεί να αστοχήσει! Φυσικά αν δεν αστοχήσει και κάνει τη δουλειά του θα πληρώσουμε πάλι για καινούρια μπαταρία ή νομίζω μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία μας χωρίς αυτό, αφού περάσουμε καινούριο μονωτικό!
    4ον και λιγότερο σημαντικό, αυξάνει την τιμή της μπαταρίας!
    5ον. Ποτέ δεν προέρχεται απ’ τον κατασκευαστή της μπαταρίας. Ο “διανομέας” θα αλλάξει και το περιτύλιγμα οπότε δε θα ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας. Τουλάχιστον δε θα είμαστε σίγουροι οτι είναι αυτά που αναγράφονται!

    Σας τρόμαξα? Αν πάρετε ένα φακό της olight και πληρώσετε τις πολύ καλές και ακριβούτσικες μπαταρίες του, με τα πιθανότατα, υπερ αισιόδοξα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά, δενκακό να πάρετε μια που έχει προστασία, απ’ την στιγμή που δεν έχετε ιδέα τι σκατά γράφω τόση ώρα, ή δεν έχετε ιδέα τι απαιτήσεις έχει ο φακός που πήρατε!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 02:08.
    Sent from me using a computer.

  11. #11
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Ρυθμός αποφόρτισης και πάλι! Εχουμε την πολύ καλή HG2 με 3000mah και 20A.
    Τέλεια! Στο powerbank που έχω, μπορώ να βάζω ότι μπαταρίες θέλω, οπότε βάζω αυτή και με 1 Α που δίνει το powerbank, περιμένω να μου φοτίζει το κινητό, το οποίο έχει επίσης μπαταρία 3000mah σε 3ώρες. Ετσι έγραφε αυτός ο Σουπιάς παραπάνω, κάπως έτσι πρέπει να είναι! Αποκλείεται να έκανε τόσο λάθος, φαινόταν να ξέρει τι λέει!
    Οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί! 3000Mah η μπαταρία με ρυθμό 1Α θα χρειαστεί 3 ώρες για να περάσει το “φοτρίο” στην μπαταρία του κινητού μου!
    Γιατί όμως το κινητό φτάνει στο 90% και όχι στο 100% πριν το powerbank δείξει την υποτιθέμενη 3000mah μπαταρία, άδεια?
    Για δυο λόγους δεν θα πάρουμε τα μέγιστα απ’ την χωρητικότητα μιας μπαταρίας!

    Ο πρώτος λόγος είναι το cut off της συσκευής μας! Η μπαταρία μας δεν ξέρουμε τι χημική σύσταση έχει, ούτε κάτσαμε να διαβάσουμε το data sheet της εταιρίας! Και αν το κάναμε εμείς δε θα μπορέσουμε ποτέ να το πούμε στο powerbank! Οπότε η συσκευή μας θα “κόψει” το ρεύμα, εκεί που έχει ρυθμιστεί απ’ τον κατασκευαστή της! Την έχει ρυθμίσει ο κατασκευαστής όταν βλέπει 3.2V να θεωρεί την μπαταρία άδεια? Ε, άδεια θα τη δει και θα μας πει πως άδειασε! Ο κατασκευαστής της μπαταρίας μας όμως μας δίνει 3000mah μέχρι η μπαταρία να φτάσει τα 2.8V. Σου λέει, η χημική σύσταση της μπαταρίας μου, μου επιτρέπει να κατέβω μέχρι τόσο! Δε φταίω εγώ αν το powerbank που έχεις σταματάει τη φόρτιση οταν η μπαταρία μου φτάσει 3.2. Κάποια ηλεκτρονικά μοντάκια μπορούν να ρυθμιστούν που θα έχουν το cut off, κάποια άλλα όχι! Οι φακοί δεν μπορούν! Κτλ κτλ κτλ!!!
    Ο κατασκευαστής της μπαταρίας μπορεί να θεωρεί ασφαλές όριο τα 2.5V διότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσει μέχρι εκεί, δεν υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας της χημικής σύστασης που χρησιμοποιεί! Το μοντάκι σου όμως ή το powerbank το ξέρει? Μπορείς να το ρυθμίσεις? Αν όχι, δε θα πάρεις ποτέ τα μέγιστα απ’ την μπαταρία σου!
    Είναι κακό αυτό? Χμμ.. Δε θα το έλεγα!
    Θέλεις η ίδια μπαταρία να σου φορτίσει το κινητό μέχρι το 100% 200 φορές ή να στο φορτίσει μέχρι το 90% 500 φορές?
    Καλά καταλάβατε. Όσο φτάνω τη μπαταρία μου στα όριά της, τόσο μειώνω τους κύκλους ζωής της!

    Ο άλλος λόγος που δε θα πάρω ποτέ 3000mah από μια μπαταρία 3000mah ειναι ο ρυθμός αποφόρτισης.
    Την έβαλα σε συσκευή 1Α ή σε συσκευή 15Α. Με όσο πιο γρήγορο ρυθμό την αποφορτίζω, τόσο λιγότερα mah θα μου δώσει! Επίσης, με όσο πιο γρήγορο ρυθμό την αποφορτίζω τόσο λιγότερους κύκλους ζωής θα έχει!
    Τι σημαίνει αυτό? Οτι από μια μπαταρία 3000mah 15Α θα πάρω..
    3000mah με ρυθμό αποφόρτισης 1Α
    2500mah με ρυθμό αποφόρτισης 15Α
    Δε μας αρέσει ε? Ετσι είναι όμως! (τα νούμερα και οι τιμές είναι ενδεικτικές).
    Πόσο λιγότερα αμπερόρια νομίζεις οτι θα πάρεις από μια μπαταρία που είναι 2500mah και 25Α αν τη συνδέσεις στην ίδια συσκευή με ρυθμό αποφόρτισης 15Α? Ποια απ’ τις δυο μπαταρίες θα σου δώσει περισσότερους κύκλους φόρτισης για χρήση σε συσκευή με 15Α? Είσαι σίγουρος τώρα οτι η μεγάλη χωρητικότητα της πρώτης είναι αυτό που χρειάζεσαι?
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 04/08/2019 στις 23:53.
    Sent from me using a computer.

  12. #12
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Δε ξέρω αν είναι περιττό να αναφέρω οτι οι μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα δεν έχουν μόνο λιγότερους κύκλους ζωής αλλά διατηρούν και το φορτίο τους για μικρότερο διάστημα.
    Αν μια μπαταρία 3500 μπορώ να τη φορτίσω 200 φορές πριν αρχίσει να αυξάνεται η εσωτερική της αντίσταση και να χάνει το φορτίο της, μια μπαταρία 2500mah μπορώ να τη φορτίσω 500 φορές!
    Αν μια μπαταρία 2500mah αποθηκευμένη 6 μήνες έχει χάσει 20% απ’ τη χωρητικότητά της, μια μπαταρία 3500mah θα έχει χάσει 40% απ’ την χωρητικότητά της! (τα νούμερα είναι ενδεικτικά καθότι για την καθε μπαταρία διαφέρουν, τις τιμές τις δίνει ο κατασκευαστής και αφορά για χρήση σε ιδανικές συνθήκες)
    Βέβαια το παραπάνω δεν ξέρω κατά πόσο είναι αρνητικό για τις μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, διότι με λιγότερες φορτίσεις θα μου δώσουν περισσότερη ενέργεια* ενώ ακόμα και αν χάσουν μεγαλύτερο ποσοστό σε αποθήκευση, το εναπομείναν φορτίο δε θα ειναι μικρότερο!
    3500mah – 40% =2100mah
    2500mah – 20% =2000mah
    *Είπα οτι η μπαταρία με μεγαλύτερη χωρητικότητα θα μου δώσει περισσότερη ενέργεια με λιγότερες φορτίσεις, αλλά η διαφορά εξαρτάται και απ’ τον ρυθμό αποφόρτισης, ε? Τι λέγαμε παραπάνω?
    Είσαι σίγουρος τώρα οτι το κυνήγι των mah θα σε ωφελήσει?

    Γενικά, σε αυτές τις μπαταρίες δεν αρέσουν τα άκρα! Το ίδιο ισχύει και για τη φόρτιση! Είπαμε οτι θεωρείται πλήρως φορτισμένη στα 4.2V Αν υπερβούμε αυτό το όριο την καταστρέφουμε αργά αλλά σταθερά! Μειώνουμε τη ζωή της!
    Μπορούμε αν θέλουμε να τη φορτίζουμε μέχρι το 90%. Δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν παρουσιάζει φαινόμενα μνήμης! Όμως κάθε φορά που την βάζουμε στο φορτιστή μετράει ένα κύκλο φόρτισης! Αν τη φορτίζουμε πριν αδειάσει τελείως και σταματάμε τη φόρτιση πριν γεμίσει τελείως, θα μας δώσει περισσότερους κύκλους φόρτισης! Όμως, και εμείς θα χρειαστεί να την φορτίσουμε περισσότερες φορές για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας! Κάτι χάνουμε, κατι κερδίζουμε! Ποιος κάθεται να υπολογίσει τι τον συμφέρει και ποιος ξέρει πόσους κύκλους φόρτισης έχει η κάθε μπαταρία? Καλό είναι να την φορτίζουμε μέχρι το 4.2V και όχι παραπάνω, και να μην την αφήνουμε να κατέβει πολύ χαμηλά. Δε πειράζει που η συσκευή μας έχει το cut off στο 3.2 αντί για το 3 ή το 2.8 ή το 2.5 που μπορεί να φτάσει η μπαταρία μας για να μας δώσει τα mah που λέει ο κατασκευαστής της! Είναι και θέμα ασφαλείας! Είπαμε, όσο χαμηλότερα V τόσο περισσοτερα Α θα δώσει! Και μη ξεχνάμε οτι όταν η τάση πέσει κάτω απ’ τα 3.6V κατεβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό, οπότε απ’ τα 3,2 μέχρι τα 2.8V, δεν θα έχει και πολλά να μας δώσει!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 12:32.
    Sent from me using a computer.

  13. #13
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Πριν περάσουμε στη φόρτιση να πούμε και δυο λόγια για την αποθήκευση. Όπως όλες οι μπαταρίες δε γουστάρουν το κρύο, γνωστό αυτό! Όμως με ποια τάση τις αποθηκεύουμε? Τις φορτίζουμε πλήρως όταν δε ξέρουμε πότε θα τις ξαναχρησιμοποιήσουμε ή τις αδειάζουμε πρώτα?
    Το ιδανικό είναι να αποθηκεύονται φορτισμένες στο 20% περίπου! Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να τις ελέγχουμε, ώστε όταν η τάση τους πέσει, να τις ξανα φορτίζουμε! Αν δε θέλουμε να το κάνουμε αυτό, τις φορτίζουμε στο 40%, τις βάζουμε σε ένα συρτάρι και τις ξεχνάμε. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να πέσουν κάτω απ’ το 20%! (αν η μπαταρία μας είναι σε καλή κατάσταση) Αν δεν ξέρω πότε θα την ξαναχρησιμοποιήσω, αλλά όταν γίνει αυτό θέλω να έχει λίγο φορτίο μέσα, θα την αποθηκεύσω στο 70% της χωρητικότητάς της! Φυσικά δεν τις αφήνουμε μέσα σε οποιαδήποτε συσκευή, διότι σε αυτή την περίπτωση αποφορτίζονται ακόμα πιο γρήγορα! Το ίδιο ισχύει για όλες τις μπαταρίες! Αν δε θέλουμε το ηλεκτρικό δραπανάκι μας να είναι άδειο την επομενη φορά που θα το χρειαστούμε, καλό είναι να αφαιρέσουμε την μπαταρία από πανω και να την αποθηκεύσουμε ξεχωριστά!
    Το ίδιο ισχύει και για τον φακό που έχουμε σε μια τσάντα για μια ώρα ανάγκης! Οποιαδήποτε μπαταρία και να έχει!


    Δε θα έπρεπε καν να πω οτι δεν τους αρέσουν τα χτυπήματα, πεσίματα και οτι μέσα σε μια τσέπη με κέρματα το βραχυκύκλωμα παραμονεύει! Πάρτε πλαστικές ή θήκες σιλικόνης που δεν αυξάνουν τον όγκο τους και μη τους συμπεριφέρεστε σα να είναι ΑΑ! Αν το περιτύλιγμα καταστραφεί αντικαταστήστε το είτε μόνοι σας, είτε σε κάποιο εξειδικευμένο μαγαζί! Το σώμα της μπαταρίας είναι ο αρνητικός της πόλος! Το βραχυκύκλωμα παραμονεύει!

    Φυσικά αγοράζουμε μπαταρίες μόνο από καταστήματα που εμπιστευόμαστε! Είναι τόσες πολλές οι μαϊμούδες που είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε την αυθεντικότητά τους! Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε την αυθεντικότητα της καινούριας μας sony vtc6 είναι να την βάλουμε επάνω σε μια ζυγαριά ακριβείας και να συγκρίνουμε την ένδειξη με το data sheet του κατασκευαστή!
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 14:57.
    Sent from me using a computer.

  14. #14
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Αντε αφού τις αδειάσαμε χωρίς να εκραγούμε ας τις φορτίσουμε τώρα με ασφάλεια!
    Εγραψα και παραπάνω οτι είναι πολύ σημαντικό να μην φτάνουν πάνω από 4.2V. Τι μπορεί να γίνει αν ξεπεράσουμε αυτό το όριο? Στην καλύτερη περίπτωση να μειώσουμε τη ζωή της μπαταρίας, στη χειρότερη να εκραγεί. Και δεν κάνει μικρό μπουμ! Εμπιστεύεστε το φορτιστή σας με μια μπαταρία μέσα και εσείς να λείπετε? Αν εμπιστεύεστε το φορτιστή, εμπιστεύεστε και την μπαταρία που βάλατε? Σας αρέσει να παίζετε με τις πιθανότητες? Εμένα καθόλου! Εχω πάρει ένα καλό φορτιστή και αποφεύγω να αφήνω τις μπαταρίες επάνω όλο το βράδυ ή να τις φορτίζω όταν λείπω!
    Πολλοί φορτιστές δεν σταματούν τη φόρτιση στα 4.2V. Μπορεί να ανάψει το πράσινο λαμπάκι που δείχνει οτι οι μπαταρίες είναι φορτισμένες αλλά αν δεν τις αφαιρέσουμε, αυτός να εξακολουθεί να τις φορτίζει! Not a good thing! Οπότε παίρνω ένα καλό φορτιστή! Ο καλός δεν είναι και ακριβός αν δε χρειάζομαι έχτρα δυνατότητες αλλά όσο περισσότερα μου παρέχει, τόσο το καλύτερο (και ακριβότερο)

    Με πόσα αμπέρ όμως τις φορτίζω? Πήρα ενα καλό φορτιστή και έχει διάφορες επιλογές!
    Η σύντομη απάντηση είναι πως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι ξεκινήσω απ’ το data sheet του κατασκευαστής της μπαταρίας μου!

    Πάμε όμως να το κάνουμε λίγο πιο απλό!
    Εχω μια μπαταρία 2000mah. 2000Mah είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας μας είπαμε.
    Χωρητικότητα = Capacity στο χωριό μου = C για συντομία.
    Αν αυτή τη μπαταρία τη φορτίσω με 2000mA (ή 2A) σε μια ώρα (h) θα έχει αποκτήσει και πάλι όλη την χωρητικότητά της Capacity (C) που είναι 2000mah. Φόρτιση με 1C.
    Οπότε φόρτιση με 1C σε μια μπαταρία 2000mah είναι 2000mA η 2Α. Σε μια μπαταρία 3000mah είναι φόρτιση με 3Α.
    Το 0.5 C ειναι να τις δώσω το μισό (50%) φορτίο απ’ το συνολικό που μπορεί να δεχτεί, σε αυτή τη μια ώρα. Οπότε θα φορτιστεί πλήρως σε 2 ώρες. Για την παραπάνω μπαταρία το 0.5C είναι 1Α.
    Το 0.25C είναι να την φορτίσω κατά 25% μέσα σε μια ώρα οπότε θα χρειαστεί 4 ώρες για πλήρη φόρτιση οπότε είναι 500mA ή αλλιώς 0.5Α.

    1C λοιπόν είναι 100% φόρτιση σε μια ώρα.
    0.5C είναι 50% φόρτιση σε μια ώρα. (πλήρης φόρτιση σε 2 ώρες)
    0.25C είναι 25% φόρτιση σε μια ώρα. (πλήρης φόρτιση σε 4 ώρες)
    0.2C είναι 20% φόρτιση σε μια ώρα. (πλήρης φόρτιση σε 5 ώρες)
    0.1C είναι 10% φόρτιση σε μια ώρα. (πλήρης φόρτιση σε 10 ώρες)

    ΠΧ.
    Σε μια μπαταρία 3000mah το 0,5C είναι φόρτιση με 1,5Α και στο 0.25C, 750mA!

    H συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών προτείνουν φόρτιση 0.5C. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες και μάλλον εξαρτάται απ’ την χημική σύσταση της μπαταρίας. Σε αυτό το ρυθμό έχουμε την πιο γρήγορη δυνατή φόρτιση με τον μικρότερο αντίκτυπο στην μακροζωία της μπαταρίας μας.
    Αν θέλουμε την μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, φορτίζουμε στο 0.25C. Πιο κάτω δε θα κερδίσουμε πολλά πράγματα ενώ αν κατέβουμε πολύ χαμηλά πχ 0.1C θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Αν βιαζόμαστε φορτίζουμε με 1C.
    Μπορώ να τη φορτίσω πιο γρήγορα? Ναι! Ελέγχω το datasheet του κατασκευαστή! Δεν μπορούν όλες! Δεν είναι ασφαλές για όλες να δεχθούν φόρτιση πάνω από 1C.

    Αυτό είναι ένα γενικό πλάνο και όπως είπα στην αρχή το πιο σωστό είναι να ρίξουμε και μια ματιά στο datasheet. Αν αγοράσαμε μια μπαταρία που επάνω δεν γράφει LG ή sony αλλά vapepower 3000mah – aspire 3500mah το πρόβλημα δεν είναι μόνο οτι δεν μπορούμε να βρούμε το datasheet αλλά δεν ξέρουμε και αν η μπαταρία μας είναι πράγματι 3000mah ώστε αν την βάλω στο 1C δλδ 3Α να είμαι οκ! Αν η πραγματική της χωρητικότητα είναι 2500?
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 12:37.
    Sent from me using a computer.

  15. #15
    Κύριος Σουπιάς Το avatar του/της daz
    Moderator
    Εγγραφή
    02/12/2008
    Μηνύματα
    11.802
    Εξακολουθεί κάποιος που διάβασε τα παραπάνω να θέλει να πάρει μια no name μπαταρία επειδή τη βρήκε φθηνά και δεν γράφει επάνω icr που του είπαν οτι είναι επικίνδυνη και να τη βάλει σε ένα φθηνό φορτιστή?
    Θέλει να πάρει κάποιος τις μπαταρίες που έβγαλε απ’ την μπαταρία του λαπτοπ και δεν ειναι αρπαγμένες, να τις βάλει στο φακό του με τα 1500lm ή να τις βάλει στο ηλεκτρονικό του τσιγάρο?
    Θέλει να αρχίσει να παίζει με συστοιχίες μπαταριών σε ηλεκτρικές συσκευές που δεν ξέρει τι απαιτήσεις έχουν?
    Που έχει το cut off το makita και ποια είναι η κατώτατη τάση ασφαλείας της μπαταρίας που θέλεις να του βάλεις? Πόσα Α δίνει η μπαταρία που θα του βάλεις? Φτάνουν για να μπορεί να δώσει σταθερά τα βολτ που θα ζητάει το makita υπό φορτίο όταν η μπαταρία πλησιάζει στο τέλος της?
    Θα εξακολουθήσουμε να συζητάμε αν οι maxpower με τα 4000mah και τα 30Α είναι καλύτερες απ' τις superpower με τα 3600mah και τα 35Α?
    Τελευταία τροποποίηση από daz; 05/08/2019 στις 04:57.
    Sent from me using a computer.

Σελίδα 1 από 14 12345611 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF