• Σας προσκαλούμε όλους στην 3η ΒΟΥΝΙΣΙΑ του moto.gr, η οποία θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 16/05/2026.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ...

Trackdays & Εκγύμναση

sniper

M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ.
Εντάχθηκαν
11 Νοεμβρίου 2002
Πόντοι αντιδράσεων
3.113
Πόντοι
113
...

Υ.Γ.: πρέπει επιτέλους να αποφασίσω να ξεκινήσω γυμναστήριο γιατί οι τετρακέφαλοι με πηδάνε κάθε φορά που μπαίνω πίστα.

Ποδήλατο ή τρέξιμο ειναι προτιμότερα για ενδυνάμωση με διάρκεια.

Ποδήλατο ή τρέξιμο ειναι προτιμότερα για ενδυνάμωση με διάρκεια.

Ένα χρόνο καθημερινή χρήση single speed ποδηλάτου και πάλι μου κοβόντουσαν τα πόδια. Θέλει σκουάτ και τέτοια.

Ένα χρόνο καθημερινή χρήση single speed ποδηλάτου και πάλι μου κοβόντουσαν τα πόδια. Θέλει σκουάτ και τέτοια.

Τα squat γυμνάζουν κυρίως τους γλουτιαίους και θα σου διαλύσουν τα γόνατα και τη μέση (αν δεν εχεις απολυτα σωστη τεχνική).

Δοκίμασε να εχεις γλυκογονο στους μυες σου πριν μπεις πιστα (να εχεις φάει δλδ αρκετό υδατάνθρακα), να συνεχίσεις να τους τροφοδοτείς μέσα στη διάρκεια του TD, και να πινεις ΠΟΛΥ νερό για να μην αφυδατώνεσαι.

Τα βάρη, από μόνα τους, δεν θα σου προσφέρουν διάρκεια και αντοχές.

Νεράκι πίνω κ τσιμπάω καμιά μπανανίτσα αλλά τι να φτουρήσουν κι αυτά;

Έλεγα να ξεκινήσω αυτή τη νέα μόδα με το crossfit.

Νεράκι πίνω κ τσιμπάω καμιά μπανανίτσα αλλά τι να φτουρήσουν κι αυτά;

Έλεγα να ξεκινήσω αυτή τη νέα μόδα με το crossfit.

Οι μπανανες δεν έχουν αρκετό υδατάνθρακα, τα μηλα ειναι προτιμότερα, ρυζι, μακαρονια κλπ

Αντε κι εσύ να δεις τη γλύκα του Xfit... Ήσουν και commando, μπορει να σ αρεσει... :bawl:

βασικα οτι προπονηση και να κανεις στο gym, οι μυς που καταπονουνται στο td, παλι θα καταπονουνται...
μονο αν κανεις πολυ συχνα td και εχεις και ενα καλο επιπεδο (γενικο) σε αντοχη, θα συνηθισει το κορμι...

αυτο γινεται σε ολα τα αθληματα με ολους τους αθλητες...
θελει προπονηση στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ αθλημα για να μην πιανεσαι-καταπονεισαι...

μπορει να εισαι υπεραθλητης αποστασεων...αν σε βαλουν να ποδηλατισεις, θα πιαστεις...
αντιστοιχα αν εισαι ο σουπερ γ@ματος κολυμβητης, (που το κολυμπι ειναι και γ@μω τα αεροβια), και σε βαλουν να τρεξεις π.χ. (επισης αεροβιο) θα χεστεις στα πρωτα 5 χλμ...

Ό,τι είπε ο αποπάνου :)

Tον ίδιο προβληματισμό είχα και εγώ με τον Ζεύκα και επέλεξα ποδηλατάκι για αρχή.Λέω να ξεκινήσω και TRX που έτσι κ αλλιώς θα ξεκίναγα δλδ το προτιμώ απο το crossfit(όσοι φίλοι έχουν πάει μέχρι στιγμής που είναι και σε πολύ φυσική κατάσταση μάλλον πήγαν σε λάθος γυμναστήριο γιατί ήδη μετράμε 2 με τραυματισμό απο τις προπονήσεις).Το σάββατο ήδη ένοιωσα κάτι τσιμπιματάκια στο γόνατο σε κάποια φάση,κάτι το χτύπημα απο τον τράκο που έιχα πέρσυ και τις κωλοτούμπες που έφερα κάτι τα παραπανίσια κιλά που έχω βάλει πάνω μου....

Άποψή μου είναι πως η βάση όλων είναι το τρέξιμο. Επίσης το ποδήλατο είναι πολύ καλό. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εναλλακτικές για αερόβια άσκηση.
Εφόσον έχουμε τη βάση έπειτα μπορούμε να γυμνάσουμε ειδικά μυικές ομάδες αν χρειάζεται όπου εκεί υπάρχει ποικιλία ασκήσεων αναλόγως του τι θέλουμε να κάνουμε. Εγώ προσωπικά δεν έχω μπει ποτέ σε γυμναστήριο αλλά κάνω ότι χρειάζεται έξω.
Μία μικρή παρένθεση για το τη μόδα που λέγεται crossfit. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κυκλική προπόνηση που κάνουν σε πολλά αθλήματα. Εμείς το κάναμε στην πυγμαχία και έχει τρομερά αποτελέσματα. Ωστόσο ΔΕΝ είναι για όλες τις ηλικίες και ΔΕΝ μπορείς να βασιστείς σε οποιονδήποτε σε κάποιο γυμναστήριο γιατί πρέπει να ξέρει κάποια συγκεκριμένα πράγματα προς αποφυγή τραυματισμών που είναι ευκολάκι αν κάνεις λάθος κυκλική.
Τέλος το αν κουράζεται κάποιος στα track day δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι θέμα γυμναστικής. Μπορεί να είναι θέμα λάθος θέσης ή λάθος τρόπου οδήγησης...

Όσο αφορά το crossfit μιλάμε να πας σε κάποιον πιστοποιημένο.

Όχι στο σιδεράδικο της γειτονιάς που μετά τις πιλάτες και το κικμποξ έβαλε προχθες και κροσφιτ.

Χαγιάτε αν θες στείλε σε πμ σε ποιο γυμναστηριο πάθανε ζημιά οι φίλοι σου.

Το ποδήλατο πάντως βοηθάει σίγουρα. Περσι που έκανα λίγο βελτιώθηκα αρκετά, φέτος όμως δεν έκανα... ακόμα.

Eπίσης έχω δεί οτι στα trackdays βοηθάνε αρκετά τα ισοτονικά!

Στην Ελλάδα είσαι, οι πιστοποιήσεις είναι σαν τις απόψεις, όλοι έχουν μία.

όχι δεν πάει έτσι. παίρνεις πιστοποίηση από την αμερικάνικη ομοσπονδία.

βασικα οτι προπονηση και να κανεις στο gym, οι μυς που καταπονουνται στο td, παλι θα καταπονουνται...
μονο αν κανεις πολυ συχνα td και εχεις και ενα καλο επιπεδο (γενικο) σε αντοχη, θα συνηθισει το κορμι...

μπορει να εισαι υπεραθλητης αποστασεων...αν σε βαλουν να ποδηλατισεις, θα πιαστεις...
αντιστοιχα αν εισαι ο σουπερ γ@ματος κολυμβητης, (που το κολυμπι ειναι και γ@μω τα αεροβια), και σε βαλουν να τρεξεις π.χ. (επισης αεροβιο) θα χεστεις στα πρωτα 5 χλμ...

γενικα με οτι ασχοληθουμε γινομαστε καλοι σε αυτο.
πχ αν κανεις μαθηματα βιολιου θα μαθεις να παιζεις βιολι.
δεν προκειται ομως να κανεις μπρατσα ας πουμε.
αν μαθεις βιολι δεν προκειται να παιξεις ουτε πιανο...αλλα 8α σου ειναι πολυ πιο ευκολο να κανεις πιανο αν εισαι ηδη μουσικος.
με λιγα λογια απο το να μην κανεις τπτ καλυτερα να κανεις κατι.
τελος αν το προβλημα ειναι τα πιασιματα τοτε δεν μπορεις να κανεις κατι εκτος απο το να κανεις συχνα TDs.
γιατι πολυ απλα το θεμα ειναι η συχνοτητα.το σωμα παντα αντιδραει σε κατι καινουριο και πιανεται.
ψαξε για το φαινομενο DOMS (delayed onset muscle soreness)
εγω ασχολουμε με τα βαρη.
οταν προπονουμαι με προγραμα και ειμαι συνεπης δεν πιανομαι ποτε.
αν αφησω πχ για κανα δυο βδομαδες μια μυικη ομαδα και την ξαναπιασω μετα ερχεται πιασιμο.
οποτε νομιζω οτι η καλυτερη γυμναστικη για να εχεις αντοχες στα trackdays ειναι να κανεις trackdays.
εσυ πετας την κατασταση-προβλημα και το σωμα σου κανει αυτο που ξερει καλυτερα, εξελισεται για να σε προστατεψει.
γενικα ετσι δουλευει η γυμναστικη.βασικα γενικα ολα ετσι δουλευουν.ετσι εξελισομαστε.
το σωμα σου πιστευει οτι τρεχεις να σωθεις απο αρκουδες και παλευεις να επιβιωσεις.
ετσι σου δινει την απαραιτητη αντοχη, δυναμη, ευλυγισια κοκ αναλογα την κατασταση-προβλημα που αντιμετοπιζεις(trackday, τρεξιμο 15κμ, πιεσεις παγκου κτλ)
αν δεν κανεις κατι που να σε βαζει σε ενα περιβαλον προκλησης τοτε βλεπει οτι δεν υπαρχει λογος να κανει κατι και ετσι δεν σου δινει τπτ.(μυς,αντοχη κτλ)
το σωμα σου εχει εναν και μονο σκοπο, την επιβιωση.
το να σου δωσει κατι που δεν χρειαζεσαι ειναι κακη κινηση για την παραμονη σου σε αυτον τον πλανητη.
οι μυς πχ για να φτιαχτουν ειναι ενεργοβορος διαδικασια και αν ποτε πχ πεσει λοιμος και το σωμα τους καταβολησει (φαει) δεν αποδιδουν και πολυ καλα.
τουναντιον το λοιπος ειναι πολυ "ευκολο" να κατασκευαστει και αποδιδει πολυ ενεργεια οταν χρειαστει.(ειναι το πιο πυκνο θερμιδικα μακροστοιχειο.)
για αυτο δεν ειμαστε ολοι καλογραμωμενοι γεματοι μυς απο φυσικου μας.
με λιγα λογια οπως ειπα και πιο πανω το καλυτερο ειναι συχνα TDs.
αν παλι δεν μπορεις τοτε ισως λιγο gym να στοχευσεις τους μυς που καταπονονται και λιγο τρεξιμο να εχεις μια παραπανω αντοχη θα βοηθησουν.

Άμα πρέπει να κάνω κάθε λίγο κ λιγάκι τρακντέυς για να έρθω στα ίσια μοπυ, άστο δεν βγαίνω.

το σενάριο κάθε λίγο κ λιγάκι βενζίνες λάστιχα και εισητήριο δν παίζει.
τα πουλάσω όλα, αγοράζω ένα ζευγάρι παπούτσια και βουρ για τρέξιμο στο βουνό.

και τα ρέστα μου τα τρώω σε σουβλάκια

Πάρα πολύ καλό σκεπτικό... (ειδικά αν δεν έχεις τελειώσει κάποιο ΤΕΦΑΑ).

Γενικά τα Trackdats, θεωρώ πως απαιτούν προπόνηση με κύριο προπονητικό στόχο την αντοχή στην δύναμη-μυική αντοχή.
Δηλαδή να έχουν οι μύες σου την δυνατότητα να παράγουν παρατεταμένο έργο καθώς και τη δυνατότητα απομάκρυνσης καματογώνων ουσιών.
Με λίγα λόγια να επαναλαμβάνεις μια κίνηση πολλές φορές (μεγάλο χρονικό διάστημα) με σχετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής της δύναμης.

Η γενική προπόνηση της αντοχής στη δύναμη (εκτός πίστας) θα σε βοηθήσει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για την μυική καταπόνηση εντός πίστας.

Ένα επόμενο βήμα θα ήταν να κάνεις,
Ειδική προπόνηση της αντοχής της δύναμης (εκτός πίστας), δηλαδή των μυών που εμπλέκονται στη κίνηση κατά της οδήγηση σου, ώστε να βοηθηθείς ακόμα περισσότερο ενός πίστας.

και αν τα συνδυάσεις αυτά,
με προπόνηση της αντοχής στη δύναμη μέσα στην πίστα, δηλαδή μαζί με την μοτοσυκλέτα σου, θα πας σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Δηλαδή προσπάθησε να κάνεις δραστ
ηριότητες που να εμπεριέχουν το στοιχείο της αντοχής στη δύναμη.
Αυτά σε αρκετά γενικές γραμμές.

Προσωπικα μιας και μπλεχτηκα με το αγωνιστικο enduro ,θα σου προτεινα να δοκιμασεις HIIT σε συνδιασμο με αεροβια και λιγα βαρη στοχευμενα και συνδιαστικα π.χ. σκουατ με πιεσεις ομων πανω απο το κεφαλι ...

Επισης καλο ειναι να αγορασεις ενα σκοινακι ή μια μπαλα γυμναστικης ή ενα bosu ball.

Το τρεξιμο με εχει βοηθησει πολυ στα arm pump...μου το εξηγησαν και το καταλαβα...το arm pump στην ουσια ειναι οταν μενει ο μυς απο οξυγωνο , οποτε το τρεξιμο σαν αεροβια ασκηση που ειναι προπονεις τον οργανισμο ωστε να οξυγωνονεται στο συνολο και οχι μεμονονενα που αν θυμαμαι καλα ή ειναι δυσκολο ή δεν γίνεται.. .

Άμα πρέπει να κάνω κάθε λίγο κ λιγάκι τρακντέυς για να έρθω στα ίσια μοπυ, άστο δεν βγαίνω.

το σενάριο κάθε λίγο κ λιγάκι βενζίνες λάστιχα και εισητήριο δν παίζει.
τα πουλάσω όλα, αγοράζω ένα ζευγάρι παπούτσια και βουρ για τρέξιμο στο βουνό.

και τα ρέστα μου τα τρώω σε σουβλάκια

βρε μ@λακοπιτουρακι, δεν μπορεις να θες να μπαινεις 1 φορα τον χρονο πιστα και να πηγαινεις μπουνια, χωρις να πιανεσαι, χωρις να ιδρωνεις, και με πλαστικοτητα στις κινησεις σου κανοντας "απλα" γυμναστικη....

οτι γυμναστικη και να επιλεξεις, θα σε βοηθησει μεν...απο το να καθοσουν στον καναπε με σουβλακομπυρες και πιτσοκολες πολυ καλυτερα...αλλα δεν θα βγαινεις "ατσαλακωτος" απο το td...

ειναι μερικες φορες που βλεπεις κατι μπυροκοιλιαδες, που δεν εχουν δει γυμναστηριο ποτε τους, και βγαζουν τα δερματα μετα απο session και ειναι χαλλαροτατοι...και πανε και γρηγορα...
και αντιστοιχα βλεπεις τουμπανους, με κατι μυς ΝΑ, και γραμμωμενους και ολα και πριν βγαλουν την μιση φορμα, παραπατανε και δεν ξερουν απο που τους ηρθε το 20λεπτο...και ειναι και σαυρες...

ολα παιζουν τον ρολο τους...ακομα και το αγχος του γυρολογιου και η συνηθεια της ταχυτητας και των κλισεων, μπορει να σε εξουθενωσει...και να πηγαινεις αργα τα ζα κατα τ'αλλα...
και ο τροπος που οδηγας οσον αφορα την νευρικοτητα των κινησεων και την σταση σωματος εχει σημασια...ειναι αυτο που λεμε: "δεν θελει κοπο, θελει τροπο"...

αλλα για να αποκτηθει αυτος ο τροπος, θελει προπονηση στο αντικειμενο..δλδ td...

εγω θα προτεινα τρεξιμο για αντοχη και ανασες και φυσικες ασκησεις με το βαρος του σωματος...push ups, κοιλιακους, ραχιαιους, ελξεις, καθισματα...και φυσικα διατασεις...οχι υπερβολες...οτι βγει σε μια ωριαια καθημερινη προπονηση...
την πρωτη βδομαδα θα βγαζεις 10 λεπτα τρεξιμο, 20 push ups, 50 κοιλιακους κλπ...
την τριτη βδομαδα θα βγαζεις 15 λεπτα τρεξιμο, 30 push ups, 80 κοιλιακους κλπ...

και ενα tip: βρες ασκηση που να σε πιανει στους προσαγωγους και καντην με μανια...εχω κατεβει απο session και δεν μπορουσα να σταματησω το τρεμουλο και την υπερενταση απο τα ποδια μου λογω των καταπονημενων προσαγωγων..κρατανε ολο το κορμι στα φρενα, μεσα στην στροφη ο εξωτερικος κραταει βαρος ενω ξυνεις και σε βοηθανε απιστευτα στην μετατοπιση του σωματος στα s....

• Μου αρέσει
Αντιδράσεις: Vice
Πίσω
Μπλουζα