Φίλε Vstrommer, έχω 36000χλμ στην XT660R, σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας της.
Ξέρω ότι δεν είναι πολλά σαν χλμ αλλά είναι αρκετά για ενάμιση χρόνο. Μέχρι τώρα (χτύπα ξύλο), από λάδι δεν έχει κάψει τίποτα.
Εγώ βασικά ήμουν έτοιμος να πάρω την ΧΤ600Ε, αλλά άργησα λόγω προβλημάτων να κάνω την αγορά, και δεν ήθελα μεταχειρισμένη. Άργησα για την 600 κι έτσι πήρα την XTR.
Ανέφερες ιστορικές μηχανές, Dominator, DR, XT600...:beer:
Αυτές είναι μηχανές γενικές χρήσης, γνήσιες on-off, αξιόπιστες, φιλικές...
Ενδεικτικά να αναφέρω το βάρος τους.
DR650 - 147 κιλά άδεια.
Dominator 650 - 164 κιλά άδεια
ΧΤ600E - 177 κιλά πλήρης υγρών.
ΧΤ660R - 181 κιλά πλήρης υγρών.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι αερόψυκτοι, καρμπυρατεράτοι κινητήρες είναι πολύ πιο εύκολοι και οικονομικοί στη συντήρησή τους. Και για τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες ανταλλακτικά βρίσκεις παντού και φτηνά.
Η κίνηση της Yamaha να βγάλει την XTR ψεκαστή και υδρόψυκτη, συζητήθηκε πολύ. Η υγρόψυξη ήταν θέμα μεγάλης αντιπαράθεσης. Οι πιο κλασικοί αντέδρασαν έντονα, ενώ κάποιοι άλλοι επικρότησαν αυτή την κίνηση. Το ίδιο συνέβη και με τον ψεκασμό. Και με την παρουσία δύο βαριών εξατμίσεων στη μηχανή. Οι γνώμες είναι ακόμα μοιρασμένες.
Κατά τη γνώμη μου πάντα, η Yamaha δεν ξέφυγε από τον on-off προσανατολισμό των ΧΤ,ΧΤΖ που είχαν αγαπηθεί από πολύ κόσμο. Αντίθετα, η υδρόψυξη συμβάλλει στην καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα σε όλες τις συνθήκες. Οι λίγοι ίπποι παραπάνω της 660, δεν μου λένε τίποτα. Μου λέει όμως η ακτίνα δράσης που είναι πάνω από 300χλμ με ήπια χρήση, (450+ για την ΧΤΖ), η δυνατότητα άνετου ταξιδίου με δύο άτομα, η πολύ καλή σταθερότητα στο δρόμο ακόμα όταν πηγαίνεις με 160+, και η διατήρηση των δυνατοτήτων της μηχανής στο χώμα και η αξιοπιστία της.
Για να μην παρεξηγηθώ με τη λέξη χώμα, νομίζω ότι κάποιος μπορεί να συμπεράνει για το τι εννοώ χώμα.
Η νέα Τενερέ έχει όλα τα παραπάνω, με αυξημένη ακτίνα δράσης, καλύτερη προστασία από τον αέρα, ίσως πιο άνετη θέση ταξιδίου, στροφόμετρο, καλύτερα φρένα κλπ...
Ο προσανατολισμός της σειράς ΧΤ δεν είναι ο ίδιος με την ΚΤΜ.
Φυσικά και η ΚΤΜ είναι αλλού στο θέμα επιδόσεις, στήσιμο κλπ.
Όπως και η Yamaha στο θέμα τιμή, αξιοπιστία, άνεση κλπ.
Μιλάμε πάντα για τις μεγάλες μονοκύλινδρες. Η ΧΤ660 πρωτοεμφανίστηκε μαζί με τους Ολυμπιακούς το 2004. Στα 5+ χρόνια σκισίματος που έχει φάει στους Ελληνικούς δρόμους διατηρεί την αξιοπιστία της και, κακά τα ψέματα, ποιος έχει δει 660 μοτάρντ να πηγαίνει χαλαρά?

Γιατί να μην πει λοιπόν αυτός ο κινητήρας στην Τενερέ?
Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας έχει τις ανάγκες του και ευτυχώς έχει ποικιλία σε μηχανές για να διαλέξει αυτή που του ταιριάζει. Και δεν ψαρώνω με το "adventure" που μας πουλάνε οι εταιρείες. Το βασικό είναι να έχει κατασταλάξει ο αγοραστής τι είναι αυτό που χρειάζεται από μιά μηχανή και τι θέλει να κάνει με αυτή. Εμείς καθορίζουμε τι είναι adventure.
Φιλάκια μάγκες!!:beer: :beer: :wave2: