Γεια σε όλους φίλοι μου!
Φέτος, μετά από πολλά χρόνια σχεδίων, ευχολογίων και ευσεβών πόθων καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε τους πλανήτες και να κινήσουμε για ένα ταξίδι στη Σερβία με υπέροχα μέρη και δρόμους, όμορφους ανθρώπους και εξαιρετική παρέα και φαγητό!
Οι καλοί μου φίλοι Αλέξης και Αργυρώ λοιπόν επανενώθηκαν με το πιστό Fazer που τους περίμενε πανέτοιμο στην Ελλάδα αφού κατάφεραν να συνδυάσουν τις άδειές τους στην Αγγλία, κι εγώ σχεδίασα ένα ταξίδι στην αγαπημένη μου Σερβία με νέα μέρη που αποδείχτηκαν εξαιρετικά και προσιτά.
Οι ημέρες που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν και συγκεκριμένες και περιορισμένες φυσικά, και το πλάνο συμπαγές ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί στην πορεία αναλόγως καιρού και υποχρεώσεων, αλλά αυτό που μετρούσε πέρα και πάνω απ’ όλα στη συγκεκριμένη απόδραση ήταν η καλή παρέα!
Η ημερομηνία της αναχώρησης μετατέθηκε κατά μία ημέρα λόγω καιρού κι έτσι ξεκινώντας για τα σύνορα με τα Σκόπια την επομένη βάλαμε φουλ εξοπλισμό κι ας ήταν μέσα Μαΐου, με την ελπίδα να περάσουμε από την τρύπα της βελόνας μέχρι το ύψος του Λέσκοβατς χωρίς βροχή, την οποία και αποφύγαμε, αλλά όχι και το σπρέι από τον ήδη βρεγμένο δρόμο:
Φτάνοντας στον προορισμό μας διαπιστώνω ότι το διαβατήριό μου έπεσε από το tank bag τη στιγμή που έβγαζα το τάμπλετ για να ανοίξω το GPS
Μέχρι να παρκάρει και το Er ο Αλέξης το έχω ξαναβρεί παραπονεμένο στην άκρη του δρόμου, περπατώντας τη μικρή ευτυχώς απόσταση μέχρι εκείνο το σημείο και επιστρέφω κραδαίνοντάς το επιδεικτικά
Το χωριουδάκι Βλασοτίντσε είναι περίπου στην αρχή ενός μεγάλου φαραγγιού στο οποίο θα ορμήσουμε την επομένη...
...αλλά τώρα είναι ώρα για ένα εξαιρετικό γεύμα στη Vila Gunjetinac, με τοπική μπύρα, υπέροχη σαλάτα Σόπσκα και θηριώδεις γκουρμέ πλεσκαβίτσες, σέρβικα μπιφτέκια γεμιστά με τυρί και κομματάκια σλανίνας – μπέικον
Συνημμένο 453086
Η κουζίνα είναι εξαιρετική και η ατμόσφαιρα, αν και καθημερινή, φανταστική, με τους τοπικούς θαμώνες να πίνουν και να τραγουδούν και τις τιμές να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας για τα ελληνικά δεδομένα, όλα τα παραπάνω μαζί με φρυγανισμένο τηγανόψωμο και ψητό τυράκι κασκαβάλι με 35 ευρώ
Το επόμενο πρωί, και μετά από έναν ήρεμο καφεδάκο στο κοντινό River Cafe ήρθε η ώρα για οδήγηση και απόλαυση στην πρώτη υπέροχη διαδρομή του ταξιδιού μας!
Μπαίνουμε σταδιακά όλο και βαθύτερα στο μνημειώδες φαράγγι του ποταμού Λούζνιτσα ρολάροντας χαλαρά μέσα στην υπέροχη σερβική ύπαιθρο και διάσπαρτα μικρά χωριουδάκια που ακολουθούν τη ροή του ποταμού και του δρόμου. Μετά από λίγο τα χωριουδάκια αραιώνουν, το στροφιλίκι γίνεται πιο σφιχτό και το τοπίο όλο και πιο επιβλητικό...
...το δάσος είναι πυκνό και οι θεόρατες κοφτές πλαγιές προκαλούν δέος καθώς ο δρόμος χάνεται ανάμεσά τους:
Η διαδρομή είναι πραγματικά απίστευτη και μου θύμισε πάρα πολύ την Τρανσαλπίνα της Ρουμανίας ενώ κάποια στιγμή μέσα στη χαρά της οδήγησης σε αυτό το απίθανο σκηνικό συνέχισα προς τα νότια, προσφέροντάς μας άθελα μου μερικά ακόμα χιλιόμετρα οδηγικής ευτυχίας, πριν καταφέρουμε τελικά να βγούμε από την ανατολική πλευρά