PDA

View Full Version : Σβυνει στα καλα καθουμενα...

mevi
27/10/2010, 15:20
καλησπέρα ! έχω παπάκι που μου κάνει τα ίδια (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=112319) . Δεν παίρνει εύκολα και μου σβήνει στο φανάρι. Ευτυχώς δείχνουν κατανόηση οι από πίσω!! Οπως αντιλαμβάνεστε δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά αλλά ένας φίλος μου είπε (μέχρι να το πάω συνεργείο) οτι μπορεί να φταίει το μπουζί. Σέρβις έκανα πριν από μήνα και κάτι, αλλά νομίζω ότι όταν ο καιρός είναι βροχερός μου το κάνει. Και διάβασα αυτό που παραθέτω (δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό)

Για τη σωστή απόδοση του κινητήρα αλλά και την εύκολη εκκίνηση του, η ποιότητα και η κατάσταση των μπουζί είναι μέγιστης σημασίας.
Το τυπικό μπουζί απαιτεί ένα εύρος τάσης από 5.000-25.000V από το πηνίο ανάφλεξης για να μπορέσει να σπινθηρίσει. Η ακριβής τάση που απαιτείται εξαρτάται:
" Από το διάκενο ακίδας, όσο μεγαλύτερο το διάκενο τόσο μεγαλύτερη τάση απαιτείται. Για αυτό το διάκενο στα μπουζί πρέπει να τηρείται στις προδιαγραφές του.
" Από την κατάσταση - φθορά του ηλεκτροδίου. Λερωμένα μπουζί ίσως να μην σπινθηρίσουν καθόλου!
" Από το φορτίο του κινητήρα. Όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για τάση στα μπουζί. Εάν τα μπουζί είναι φθαρμένα ή το διάκενο της ακίδας είναι μεγάλο, ενδεχομένως να παρουσιάσουν διαλείψεις σπινθηρισμού.
" Από την αντίσταση των μπουζί και των μπουζοκαλωδίων αυξάνουν την απαίτηση τάσης. Η αλλαγή φθαρμένων ή κατεστραμμένων μπουζοκαλωδίων απαιτείται για βελτίωση της ανάφλεξης.
" Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες λειτουργίας (θερμοκρασία-υγρασία-βαρομετρική πίεση). Χαμηλή θερμοκρασία, αυξημένη υγρασία και υψηλή βαρομετρική πίεσης απαιτούν περισσότερη τάση για να σπινθηρίσει το μπουζί.

Επομένως, η ανάφλεξη για να είναι αξιόπιστη, απαιτείται ένα πηνίο ανάφλεξης σε άριστη κατάσταση, μπουζοκαλώδια χωρίς προβλήματα και τέλος ένα καθαρό και σε καλή κατάσταση μπουζί με σωστό διάκενο στην ακίδα. Εάν ένα από αυτά τα κριτήρια δεν πληρείται, θα υπάρξει αδυναμία σωστής ανάφλεξης.

OldMan
29/10/2010, 11:45
Σωστά είναι ...